slideshow 1

Fókuszban az minőségi élelmiszerek. ÖTÖEV konferencia az egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének szervezésében 2018. október 3-5. között második alkalommal került megrendezésre az „Őshonos- és Tájfajták – Ökotermékek – Egészséges táplálkozás – Vidékfejlesztés” című konferencia. A konferencia szerves folytatását képezte a 2016-ban hagyományőrző céllal elindított, kétévente megrendezésre kerülő konferencia sorozatunknak. 

2016-os konferenciánk célja, mely a „A XXI. század mezőgazdasági stratégiái” alcímet viselte a tájfajták, és a bennük rejlő potenciális lehetőségek megvitatása volt.  A tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsájtója, a XXI. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője. - emelték ki az esemény szervezői.

Idén konferenciák központi témája – tágabb kört érintve - a „Minőségi élelmiszerek – Egészséges környezet: Az agrártudományok és vidékfejlesztés kihívásai a XXI. században” volt. A téma indokoltságát támasztja alá, hogy a minőségi élelmiszerek előállítása az agrártudományok legfontosabb perspektivikus feladata a XXI. században, a fenntartható élelmiszertermelést lehetővé tevő és egészséges vidéki környezetet biztosító vidékfejlesztéssel karöltve. A minőségi élelmiszerek előállításának fontos tényezői a magas értékű genetikai alapanyagot biztosító őshonos- és tájfajták, az ökológiai gazdálkodás folyamatosan fejlődő agrotechnikája, az élelmiszerek magas beltartalmi értékét és terápiás hatását biztosító tradicionális és innovatív élelmiszer-feldogozási technológiák, valamint az egészséges élelmiszereknek a fogyasztóhoz való eljutását biztosító gazdálkodási modellek és marketing koncepciók. Természetesen a fenti tényezők érvényesülését alapjaiban befolyásolják a hazai és európai szakpolitika meghatározó törekvései és gyakorlati lépései. - hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján.

 

     

A konferencia által érintett témakörök  aktualitását, a konferencia pozitív megítélését bizonyítja a részvevők számának 2016-hoz képest hatványozott módon történő emelkedése. A 63 regisztrált résztvevő mellett 10 meghívott plenáris előadó, és több mint 30 fő érdeklődő jelent meg a konferencia két napján. Míg 2016-ban a meghívott plenáris előadókon kívül 28 előadás hangzott el, 3 szekcióban, addig az idei konferencián a 10 meghívott plenáris előadón túl 34 előadó tartott 4 szekcióban igen színvonalas, érdeklődést felkeltő prezentációt. Szintén nőtt a poszter szekció létszáma is, a 2016-os 12 poszter (ami 2 szekciót érintett) helyett 33 poszter került a két nap során kihelyezésre, ezek 4 szekciót fedtek le. A konferenciát lezáró lektorált konferenciakötetben 2016-ban 47 tudományos cikk jelent meg, a 2018-as konferenciakötet már 75 lektorált, 8-10 oldal terjedelmű tudományos cikket fog tartalmazni. Külön öröm a Szervezők számára, hogy az idei konferenciát számos, határon túlról érkező kutató is megtisztelte jelenlétével, többen érkeztek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai-, Kolozsvári  -, illetve Marosvásárhelyi Karáról. - foglalták össze az eredményeket a konferenciát követően a szervezők.
 

 


 

2016, Nyiregyhaza