slideshow 1

Könyv a fenntarthatóságra nevelésről

A fenntarthatóságra nevelés trendjei, lehetőségei és gyakorlata a közép- és felsőoktatásban címmel jelent meg Dr. Mónus Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézet, főiskolai docensének új könyve, mely e-könyv formájában elérhető az alábbi oldalon: https://sites.google.com/view/esd-book-2020/.

A szerző Franklin Roosevelt idézetével ajánlja munkáját: „Soha eddig nem volt ilyen kevés időnk arra, hogy ilyen sok mindent megtegyünk” - idézi. A szerző úgy véli, hogy a gyermekek és a fiatalság a jövő záloga, ugyanígy a gyermekek és a fiatalság oktatása, nevelése is az. "Ha hajlandóak vagyunk meglátni és elismerni, hogy az emberiség környezet-átalakító tevékenysége során olyan messzire ment el, hogy már saját gyermekeink, sőt talán saját magunk biztonságos környezetét veszélyeztetjük, és ha ezen változtatni akarunk, akkor az egyik legkézenfekvőbb út az oktatás környezeti indíttatású átalakítása. Oktatási intézményeink oktatási és nevelési gyakorlatát úgy kell meghatározni és megvalósítani, hogy ezek a környezetéért felelősséget vállaló ember és társadalom felé való átállást szolgálják."

A könyvvel a szerző nem titkolt célja, hogy motiválja és a szükséges ismeretekkel, jó példákkal ellássa azokat a középfokú- és felsőoktatásban vagy oktatásfejlesztésben dolgozó szakembereket, akik nyitottak rá, hogy tegyenek valamit a jövő generációk megélhetéséért. Segítséget kíván nyújtani tanároknak, oktatóknak, kutatóknak, vezetőknek, oktatásszervezőknek, oktatásfejlesztő és oktatáspolitikai szakembereknek, hogy át tudják tekinteni e képzési szintek szerepét az élhető emberi élet és az emberi társadalmak jövőbeli fenntarthatósága szempontjából. Továbbá elő szeretné segíteni a fenntarthatósági szemlélet szélesebb körű elterjesztését, az oktatás említett szintjei esetében a képzési tartalmakba való integrálását, a várható akadályok leküzdését, illetve ezen gyakorlatok hazai és nemzetközi jó példákon keresztüli megismerését.

"Be kell látni, hogy a következő generációknak más típusú tudásra és a környezethez való teljesen más viszonyulásra lesz szükségük a túléléshez, mint amit a XX. század iskolái nyújtottak" - vallja a könyv ajánlójában a szerző.

 


 

2016, Nyiregyhaza