slideshow 1

Környezetvédelmi együttműködés

A környezetvédelem érdekében együttműködési megállapodást írt alá november 27-én a Nyíregyházi Egyetem, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft., valamint a Nyíregyházi Tankerületi Központ. A felsőoktatási intézmény célja, hogy megkapják az Öko-Egyetem címet, az általános iskola és a NYÍRVV pedig a környezetvédelem fontosságára és a hulladékgazdálkodás helyes gyakorlatára hívják fel a figyelmet. A megállapodást Vassné Dr. habil. Figula Erika rektor, valamint Halkóné Dr. Rudolf Éva kancellár; Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató (NyTK) és Petró Árpád, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője írták alá.

Az újabb együttműködési megállapodását követően a Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor tagintézményének intézményvezetője, Bajnai Kornél a videóhíváson keresztül csatlakozott az eseményhez, úgy nyilatkozott, intézményük mottója, az „Együtt többre vagyunk képesek, mint egyedül”, ebben az együttműködésben is jól megjelenik. A felsőoktatási intézmény a tudását, illetve az eddigi kutatásokon elért eredményeit teszi hozzá a környezetvédelem érdekében indult közös munkához.

„Fő célunk az, hogy a különböző versenyek szervezésében az iskolákban, különböző szemléletformáló és érzékenyítő programokban jelen legyünk, illetve jelen kívánunk lenni a NYÍRVV városszépítő, hulladékcsökkentő, hulladékszedő programjaiban is. Szeretnénk közösen pályázni arra, hogy ezt a szemlélettudatos magatartást a fiatalokban és a városlakókban is ki tudjuk alakítani” – nyilatkozta Vassné dr. habil. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A további, távlati cél pedig, hogy megpályázza majd az intézmény az Öko-Egyetem címet, tette hozzá a rektor.

„Célközönség a fiatalok és a gyerekek, mert azzal, hogy őket megtanítjuk, önmagukban is kialakul egy szemlélet, viszont így megpróbáljuk megközelíteni a szülőket is. A gyerek bizonyára felhívja a szülő figyelmét arra, hogy ezt hogyan kell helyesen csinálni és ő ezt hogyan tanulta. Évek óta, 2013-tól van együttműködésünk a Petőfi Sándor tagintézménnyel, az egyetem becsatlakozása ehhez egy pozitív plusz energiát fog majd adni” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezt a kezdeményezést és a már bevált jó gyakorlatokat a Nyíregyházi Tankerületi Központ többi intézményébe is szeretnék elvinni. Az együttműködési megállapodás aláírása után jelképesen egy tölgyfát is elültettek a Nyíregyházi Egyetem udvarán, amit a városüzemeltetési társaság ajánlott fel. A polgármesteri kezdeményezésre indult faültetési programban nagy szerepet vállal egyébként is a NYÍRVV.

Az intézmények vezetői az esemény után közösen ültettek el egy fát az egyetem udvarán az esemény mottójának szimbólumaként.

     

(www.nye.hu / www.nyiregyhazitv.hu)

 


 

2016, Nyiregyhaza