Zenei Műhely Joób Árpád emlékére

Október 8-án harmadik alkalommal rendezte meg a Nyíregyházi Egyetem, a Magyar Kodály Társaság, a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola a "Nyíregyházi Műhely" című rendezvényét ezúttal Joób Árpád a Nyíregyházi Főiskola egykori tanszékvezetőjének tiszteletére.

Az eseménynek a Nyíregyházi Egyetem B épületi Nagyelőadója adott helyszínt. Dr. Onder Csaba, rektor és Dr. Ittzés Mihály, a MKT elnöke, a MMA rendes tagjának köszöntője után az egyetem Zenei Intézetének népzenei műsorát tekinthették meg az érdeklődők. Közreműködött többek között: Arany János, Juhász Erika, Ferencziné Ács Ildikó, Bíró István Ferenc, Ittzés Mihály, Belinszky Etelka valamint a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével, olyan művészek és előadók, akikkel Joób Árpád közvetlen munkakapcsolatban volt és alkotott élete során.

Elsőként a Boróka énekegyüttes tolmácsolásában, közös énekléssel csendült fel az „Erdő mellett, estvéledtem…” kezdetű népdal, mely Joób Árpád egyik kedvenc dallama volt, temetésén is elhangzott búcsúztatóul. A program keret jellegét adta, hogy Szabó Dénes és a Cantemus gyermekkar a rendezvény zárásaként a koncertprogramjában e dal Kodály-féle feldolgozását adta elő.

A Zenei Intézet népzenei műsora Joób Árpád kottakiadványaiból, gyűjtéseiből válogatott.

A program házigazdája Ferencziné dr. Ács Ildikó intézetigazgató elmondta, hogy azért is fontos esemény volt ez a konferencia, mert a „Nyíregyházi Műhely”, mint rendezvénysorozat Joób Árpád kezdeményezésére indult útnak 2014-ben. A korábbiakat ő szervezte, koordinálta a partnerszervezetek részvételével. Az ideit azonban már személyes jelenléte nélkül, mégis az ő szellemiségében, „lélekbeli jelenlétével” rendezhették meg. Joób Árpád személyisége, azért is fontos, kiemelkedő az intézmény életében, mert a népzene tanári képzés kialakításában nagy szerepe volt. Tanárként generációkat nevelt a népzene szeretetére. Az ő általa átadott művészi és didaktikai szemlélet a hallgatók és oktatók számára is példaértékű.