slideshow 1

A magyar arisztokrácia Trianon-traumái

A koronavírus-járvány második hulláma miatt nem lehet rendezvényeket tartani, s emiatt számos szakmai tanácskozást a megszokottól eltérő módon rendeznek meg. A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete, valamint a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 12-én tartotta volna tudományos konferenciáját, de a vírushelyzet miatt elhalasztották, várhatóan még e hónapban online tanácskozhatnak majd a szakemberek.

 

A magyar arisztokrácia Trianon-traumái című elő­adás-sorozat keretében azt vizsgálták volna, milyen következményekkel járt a mágnáscsaládok életében az I. világháborút követő zűrzavaros időszak, a trianoni határhúzás, hogyan változtak életkörülményeik a két világháború között a dualizmus korihoz képest.

 

A trianoni emlékévhez újabb aspektusból közelítő témáról Dr. habil. Zsoldos Ildikóval, a Nyíregyházi Egyetem történészével, a konferencia egyik előadójával beszélgetett a Kelet-Magyarország riportere. A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézetének intézetigazgatója elmondta, a magyar arisztokráciára koncentráló tudományos kutatások még napjainkban is reneszán­szukat élik.

„Sok a pótolnivaló, ugyanis a II. világháborút követően számos felszínes, sok tekintetben megalapozatlan, politikai elvárások által motivált állítás kapcsolódott ehhez a társadalmi réteghez. Az arisztokráciára fókuszáló, objektív kutatásokat évtizedekre száműzték a tudományos életből. A sokrétű felkészültséget igénylő minőségi elitkutatás csak a politikai enyhülés és a rendszerváltozás után indulhatott újra” – ismertette a kutatások hátterét a történész, hozzátéve, a számos kutatási eredmény mellett a történettudomány még nem összegezte, milyen változásokat hozott az I. világháború elvesztése, a trianoni békediktátum következtében kialakult új helyzet a magyar arisztokrácia számára.

Az érdeklődők az interjút tovább olvashatják a szon.hu oldalán.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/vallalta-a-kisebbsegi-let-viszonta...

 


 

2016, Nyiregyhaza