Tankoljon narancsot a kocsiba!

A narancs húsa és héja bioetanollá változhat, ami magas értékû energiaforrás, hasonló a gázolajhoz, csak környezetbarát. 1992-ben fedezte fel Karen Gorhman floridai kutató és 2007-ben az államban mûködõ ültetvény már évi 190 ezer liter bioetanolt termel.

A spanyolországi Valencia körzetében évi 4 millió tonna narancsot termelnek. A madridi kormány most az ökológiával összeegyeztethetõ új iparág létrehozását tervezi és egyben lehetõséget akar biztosítani a válságban lévõ narancstermelésnek.

Jelenleg Valenciában 190 ezer hektáron termelik ezt a déli gyümölcsöt és a gyümölcslevet gyártó öt üzemben évi 240 ezer tonna narancshéj és hús keletkezik. Egy kialakulóban lévõ új ültetvény megduplázza ezt a hulladékot, amelyet eddig állatélelmezésre használták - írta az El País címû spanyol napilap.

A floridai tapasztalatok azt mutatják, hogy ebbõl a mennyiségbõl 37 500 000 liter bioetanolt lehetne nyerni, ami a spanyol fogyasztás 16 százalékát jelenti. Keverékként 550 ezer autót láthatna el anélkül, hogy motorjukat módosítani kellene. A spanyol kormány már kötött egy szerzõdést a termelõkkel és a vállalatokkal is tárgyal errõl a kérdésrõl. A Ford cég Spanyolországban mûködõ leányvállalatát is érdekli a terv, annál is inkább, mert már vannak pozitív tapasztalatai.

A Ford 2001-ben egy svéd konzorciummal együttmûködve piacra dobott egy bioetanollal mûködõ modellt, amelybõl Svédországban 15 ezret adtak el. Az északi ország, amely 2020-ig meg akarja szûntetni olajfüggõségét, ösztönzi a bioetanol használatát: létrehozott egy benzinkút-hálózatot, ahol a bioetanolt 40 százalékkal olcsóbban adják, mint a gázolajat, és bizonyos adómentességet is ad a használónak. Valencia is ezt a modellt szeretné megvalósítani. Bioetanol-termelõvé akar válni, mire 10-15, de lehet, hogy 6-7 múlva fogyni kezd az olaj a világban.