Filmvetítés és kiállítás Szenes Hanna-Anikó emlékére

Március 25-én filmvetítéssel és fotókiállítással emlékeztek meg a a 100 éve született Szenes Hannáról a Nyíregyházi Egyetemen. A felsőoktatási intézmény Történettudományi és Filozófiai Intézete, a Magyar Történettudományi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozata és a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány közös rendezvényére a D7-es körelőadóban és az épület kerengőjében került sor.

 

A Magyarországon méltatlanul elhallgatott világhírű izraeli-magyar költő és mártírhalált halt ejtőernyős születésének 100. évfordulója alkalmából került sor a Szenes Hanna-Anikó című film vetítésére, valamint a SZENES HANNA-100 című képkiállításra a Nyíregyházi Egyetemen. "Szenes Hanna bátor, önfeláldozó hős, magyar és héber nyelvű költő igazi példakép. Izrael nemzeti hőse, aki a jeruzsálemi Herzl hegyen nyugszik. Várja, hogy szülőhazája rehabilitálja és beemelje a magyar irodalomtörténet nagyjai közé"- hangzott el a programon. 

 

A Keren Hayesod Hungária Alapítvány gondozásában zajló országos rendezvénysorozat nyíregyházi eseményén a résztvevőket De. János István, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese köszöntötte. A beszélgetést dr. Szoboszlay György főiskolai docens, az MTT Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozatának elnökhelyettese és Polivodáné dr. Dolinay Eszter, a Keren Hayesod Hungaria Alapítvány kurátora moderálta. A rendezvényen részt vett a film rendezője és a kiállítás társszerzője, Dénes Gábor is.