Õrült lesz-e, vagy zseni? Majdnem ugyanaz a gén!

Azt mondják, a zsenit és az õrültet csak egy hajszál választja el egymástól, mert a géniuszok gyakran pszichotikus, önpusztító viselkedést tanúsítanak. Az amerikai Nemzeti Mentális Egészség Intézetének tudósai nemrégiben fedezték fel azt a gént, ami az intelligenciához és az elmezavar egyik leggyakoribb formájához, a skizofréniához is köthetõ.

A "hajszál" tehát a DARPP-32-nek elnevezett gén. Az emberek kétharmada örökli a DARPP-32 gén valamelyik változatát, amely azáltal javítja a gondolkodási képességet, hogy segíti az információfeldolgozást a prefrontális agykéregben - az agynak abban a részében, ami a gondolatokat és a tetteket összehangolja. Az amerikai tudósok bizonyítékot találtak rá, hogy ugyanez a gén alakítja és ellenõrzi a skizofréniával szoros összefüggésbe hozható idegpályát.

Ez az idegpálya köti össze a prefrontális agykérget az agy egy másik részével, a stiatummal. Ezen az agyi területen jönnek létre a skizofréniában összezavarodó jelenségek, mint például a motiváció, a rövid távú memória és bizonyos tanulási készségek. A mutáció során az a gén, amely az evolúciós fejlõdést segítené elõ, hátráltatóvá, sõt veszélyessé válik.

 STOP