Nemzetközi tudományos konferencián a Nyíregyházi Egyetem képviseletében

Tizenegyedik alkalommal hívta életre az Erdélyi Múzeum – Egyesület Jog-, Közgazdaság-, és Társadalomtudományi Szakosztálya a XI. Erdélyi Magyar Vendéglátás és Turizmus Konferenciát Kolozsváron 2024. június 6 – án. A tradicionális múlttal rendelkező nemzetközi konferencia célja a magyarországi és a hazai, a romániai(erdélyi) turisztikai kutatóműhelyek és vendéglátó szakemberek legújabb kutatásainak és eredményeinek a bemutatása, közreadása a vendéglátó és a turisztikai ipar területén. A konferenciának illusztris helyszín, a Kolozsvár központjában, a Fő tér és a Jókai utca sarkán levő műemléképület, a Rhédey – ház I. emeletén helyet foglaló EME – székház adott helyet.

A tizenegyedik EMVT – jubileumi konferenciát Dr. Talpas János a konferencia főszervezője nyitotta meg és üdvözölte, köszöntötte a konferencia résztvevőit Bitay Enikő, az EME elnöke és Marinka Viktor Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja is.

Az idei EMVT – konferencián 12 kutató és szakember mutatta be kutatásainak legújabb, legfrissebb eredményeit a Kárpát-medence magyar turisztikai térségei vonatkozásában. A nemzetközi turisztikai konferencia 12 előadója között a Nyíregyházi Egyetemet Prof. Dr. Hanusz Árpád professor emeritus, valamint Dr. Komáromi István PhD, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója és középiskola kutatótanára képviselte.

A konferencia programjának előadásai a turizmus és vendéglátás kategóriában, témakörében széles spektrumot öleltek fel: a „Z generáció” üdülési- és fürdőkultúrájának szokásai (Dr. Szalók Csilla), az elmúlt évek vidéki és falusi turizmusának fejlődése, kutatásai (Dr. Bujdosó Zoltán), a „Hagyomány – turizmus – vidékfejlesztés” terén megjelenő nehézségek és lehetőségek (Dr. Hanusz Árpád), a (fürdő)szállodaiparban megjelenő konkurenciaharc (Dr. Tokaji Ferenc), a bor és az egészség turisztikai kapcsolata és szerepe, marketinglehetőségei (Dr. Szakály Zoltán), a romániai turisztikai piac helyzete és dinamikája (Nagypál Viola), az ifjúsági(iskolai) és aktív turizmus kulturális élménypedagógiai szerepe és hatásai (Dr. Komáromi István), a romániai(erdélyi) idegenforgalom (Aranyosbánya, Kolozs megye) egy – egy szegmensének és fejlesztési lehetőségeinek a bemutatása (Horváth Zoltán, Dr. Talpas János).

A Nyíregyházi Egyetemet képviselő Prof. Dr. Hanusz Árpád előadásában „Hagyomány – turizmus - vidékfejlesztés” és Dr. Komáromi István PhD a „Iskola, kultúra, élménypedagógia és az ifjúsági és aktív turizmus (Az iskola, az iskolában oktatott egyes tantárgyak „kulturális” tartalma és az élménypedagógia, valamint az ifjúsági és aktív turizmus összefüggései, sokrétű tartalma)” címen és tartalommal osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.

A Dr. Talpas Jánosnak koordinálásában eredményes és jól sikerült előadásokkal kísért nemzetközi turisztikai konferenciához mobilitással, kimozdulással összekapcsolt szakmai program is társult. Ennek keretében a konferencia résztvevői ellátogattak Válaszútra, Bonchidára – meglátogatva az itt található Bánffy – kastélyokat – és Székre

Dr. Komáromi István

(Fotók: Dr. Komáromi I., Dr. Hanusz Árpád, Székely Adrien)

 

A nemzetközi konferencia programfüzetének címlapja

 

 

A konferencia helyszíne, Kolozsvár (Cluj – Napoca)

 

 

Dr. Talpas János megnyitja a XI. EMVT - konferenciát

 

 

Bitay Enikő, az EME elnöke köszönti a konferencia résztvevőit

 

 

Marinak Viktor Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja üdvözli a konferencia résztvevőit

 

 

Dr. Hanusz Árpád előadása

 

 

Dr. Komáromi István előadása

 

 

Válaszút (Răscruci), a Bánffy -kastély

 

 

A konferencia részvevői Válaszúton, a Bánffy – kastély előtt

 

 

Bonchida (Bonțida), a Bánffy – kastély főépülete