Felhívás a Szép magyar beszéd verseny intézményi döntőjére a Nyíregyházi Egyetemen

 
 
A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén meghirdeti a 2023/2024-es tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése.
 
A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli pedagógusképző felsőoktatási intézmények és a jogtudományi karok azon hallgatói vehetnek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak. Az országos döntőt 2024. május 10-én rendezik meg Esztergomban.
 
A felhíváshoz kapcsolódva a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete az Óvó- és Tanítóképző Intézettel együtt ebben az évben is megrendezi a verseny házi fordulóját, melynek győztesei képviselik intézményünket az országos döntőben.
 
A verseny időpontja:
2024. április 16. (kedd), 14:00.
Helyszín: B 213
 
A versenyfeladat: egy szabadon választott szöveg értő és értető (de nem színészi) élőszóbeli bemutatása. A szöveg ne haladja meg a három percet, s ne fordítás, hanem eredeti magyar írásmű vagy annak valamely részlete legyen.
 
Várjuk azokat a hallgatókat, akik részt kívánnak venni a versenyen, vagy csak érdeklődőként szívesen meghallgatnák mások színvonalas előadását.
Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet és az
Óvó- és Tanítóképző Intézet