Szatmár-Bereg Akadémia Géberjénben

Könyvbemutatókkal és filmvetítéssel folytatódott a Szatmár-Bereg Akadémia műhelymunka programsorozata. A Holt-Szamos kanyarulatában fekvő Géberjén nemesi múltat idéző Jékey-kastélya adott otthont pénteken a Szatmár-Bereg Akadémia negyedik találkozójának. A Nyíregyházi Egyetem és a vármegyei önkormányzat közös műhelymunka programsorozatának részeként ezúttal három, a Luby Társaság gondozásában megjelent könyvet mutattak be azok szerzői, az intézmény oktatói, majd levetítették a Luby Margit életéről készült filmet - számolt be az eseményről a szon.hu

 

– A Nyíregyházi Egyetem a vármegye, a térség meghatározó szellemi, kulturális műhelye, intézményünk vállalja, hogy oktatóink, kutatóink segítségével helybe hozzuk az identitáserősítő impulzusokat – hangsúlyozta Halkóné dr. Rudolf Éva. Az egyetem kancellárja hozzátette: bízik benne, hogy a kutatásaik összegzéseként megjelent kötetek bemutatásával sikerül egy kicsit tovább erősíteni azt az értéket, amit a géberjéniek megőriztek és nemzedékről nemzedékre továbbadtak.

A találkozón dr. Kiss Kálmán: Családi emlékek - Válogatás Luby Margit kéziratos hagyatékából, dr. Zsoldos Ildikó: Luby Géza politikai küzdelmei és dr. Ratkó Lujza: „Dicsérjük a Jézus nevét, megigyuk a hegynek levét”. Válogatás Luby Margit néprajzi gyűjtéseiből című könyvekkel ismerkedhettek meg a Szatmár-Bereg Akadémia résztvevői.

A kötetbemutatók után pedig levetítették a dr. Borbély Balázs forgatókönyve alapján dr. Kiss Kálmán szerkesztésében és Kéry Péter operatőr rendezésében készült Szatmár szerető íródeákja – Luby Margit élete és munkássága című ismeretterjesztő filmet. A rendezvény zárásaként fejet hajtottak a kastély parkjában álló Petőfi-emlékfánál a költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.

 

 

 

Forrás: nye.hu / szon.hu

A beszámoló tovább olvasható a https://www.szon.hu/.../csaladi-emlekek-politikai-kuzdelmek címen

Fotó: Pusztai Sándor, szon.hu

 

A Kölcsey Televízió beszámolója itt tekinthető meg: https://kolcseytv.hu/hir/geberjeben-az-akademia?12451