Hungarian Arabic English German Russian Ukrainian

Aktívan támogatják az egyetemisták lelki egészségét

A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ szeptember közepén lelki egészséget támogató délutáni előadást, majd közösségi foglalkozást tartott a Nyíregyházi Egyetem hallgatói számára – kiemelt fókuszba helyezve az elsőéves hallgatóinkat. Körei László központvezető, egyetemi oktató, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ részéről az esemény elindítója és házigazdája volt. Az intézmény vezetése részéről személyesen tiszteletét tette az érdeklődő hallgatók előtt dr. János István mb. általános rektorhelyettes úr, az intézmény vezetője, valamint Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár asszony.

 

Az délutáni előadáson, illetve az azt követő interaktív és szituációs gyakorlatokon a hallgatók reziliens egyetemi polgárrá válásának fókuszba helyezésével a mentálhigiénés állapotuk támogatása, valamint önbizalmuk és önbecsülési szintjük fejlesztése, egyéni és társas kompetenciáik bővítése valósult meg - fogalmazták meg az esemény célját a szervők. 

 

"Mindig örömömet és elégedettségemet fejezem ki, amikor a hallgatóinkkal való törődés és gondoskodás magas szinten szerveződik. Napjainkban ennek lelki értelemben is kiemelt jelentősége van. Ha a tudomány felől közelítünk, akkor fontos tudni, hogy az emberi teljesség a maga komplexitásában értelmezhető, melynek nagyon fontos biológiai, lelki, társadalmi és azon túli tényezői is vannak" – emelte ki dr. János István mb. általános rektorhelyettes, az intézmény vezetője.

 

"Rendkívül innovatív és jó kezdeményezésnek tartom a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ hallgatóinkat támogató programjait, egyéni és csoportos foglalkozásait, fejlesztéseit. Egyetemünk részéről a hallgatói szolgáltatásokat a lehetőségeinkhez képest folyamatosan bővítjük és fejlesztjük, mellyel célunk, hogy jelenlegi és leendő hallgatóink komfortosan és biztonságban érezzék magukat. Fontosnak tartom, hogy az egyetemi campus és Nyíregyháza város is maradandó élményekkel és gyarapodással épüljön be hallgatóink életébe" – fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézmény kancellárja.

 

A központ munkatársai, valamint az önkéntes kortárssegítő hallgatók is aktívan bekapcsolódtak az interaktív folyamatba, melyre nagyon sok egyetemista hallgató volt kíváncsi. A többségi és a speciális szükségletű, fogyatékkal élő hallgatóink is nagy érdeklődést mutattak a téma iránt. Az esemény érzelmi hatását Perge Adrián elsőéves hallgató szintetizátoros zenei etapja fokozta, amelyet Vágner Norbert Krisztofer végzős történelemtanár-testnevelő tanár szakos hallgató motivációs előadása követett.

 

Körei László központvezető a résztvevők számára is beszámolt arról, hogy, hogy a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ megalakulása óta napi feladatai mellett tudatosan támogatja a Nyíregyházi Egyetem indikátorainak teljesítését: sikeres hallgatóinkat rendszeresen visszük újabb és újabb beiskolázási helyszínekre, ahol a gondoskodó egyetemi stratégiát és a szociális gondoskodás személyi segítését is bemutatják a középiskolásoknak. "Mindezek mellett három tehetséges hallgatónkkal közös publikáció is készül, s folyamatosak az egyéni és kiscsoportos mentálhigiénés fejlesztések, tanácsadások. Sokat tettünk az elmúlt 9 hónapban a hallgatói lemorzsolódás csökkentéséért, de úgy vélem, ennél is többet a beiskolázási aktivitásért, melynek eredményei szemmel láthatóak, s a szakmai intézetek kitartó, lendületes munkájával együtt jól összeértek a közös célok" – emelte ki Körei László központvezető.