Hungarian Arabic English German Russian Ukrainian

Partnerségi a területfejlesztésben. Egyetemi megállapodás Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel

 

“Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét” – hangoztatta a területfejlesztési miniszter november 21-én, Budapesten. Navracsics Tibor erről annak kapcsán beszélt, hogy a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom felsőoktatási intézménnyel. Hozzátette: nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni, hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött többek között a Nyíregyházi Egyetem vezetésével. Az intézményt Dr. János lstván mb. általános rektorhelyettes és Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár képviselte.

 

A miniszter közölte: azt reméli, hogy a megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják “Magyarország stratégiai irányait”, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van. Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra. Kiemelte: “minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk”. 

 

Navracsics Tibor azt reméli, hogy az aláírással meg tudják alapozni egy összességében sokkal erősebb, rugalmasabb és versenyképesebb területfejlesztési politikát és Magyarországot. Az együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, az Etudus Egyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, a Neumann János Egyetemmel, a Nyíregyházi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel kötötte meg a miniszter. 

 

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter illetve a megállapodást aláírt felsőoktatási intézmények képviselői. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: nye.hu / MTI.hu / debreceninap.hu