Nyíregyházán is Mathias Corvinus Collegium

2022 őszétől már Nyíregyházán is elérhető lesz a Mathias Corvinus Collegium egyedülálló Fiatal Tehetség Programja és Középiskolás Programja. Az MCC képzései Magyarországon jelenleg 14, Kárpát-medence-szerte pedig összesen 23 helyen érhetőek el. Ez bővül most a nyíregyházi képzési központtal, amelynek épülete a tervek szerint nemcsak oktatási célokat szolgál, hanem egy valódi közösségi térként működik majd - adta hírül a nyiregyhaza.hu.

 

A Kálvin tér 4. szám alatti épületben működik majd ősztől a Mathias Corvinus Collegium nyíregyházi központja. Az MCC egy 25 éve létező tehetséggondozó intézmény, amely 10 éves kortól az egyetem befejezéséig, sőt még utána is ingyenes képzéseket nyújt a legtehetségesebb magyar fiatalok számára.

 

„A jövő generációját tudjuk segíteni a városunkban és a térségben, hiszen a Mathias Corvinus Collegium tudjuk, nagyon régóta, 25 éve működik Magyarországon, fantasztikus eredményeket tud magáénak és 2015 óta az általános iskolásokat is bekapcsolták a rendszerbe, képzési programokba a Fiatal Tehetségek Programjával” – mondta a sajtótájékoztatón dr. Szabó Tünde, Nyíregyháza egyik országgyűlési képviselője.

 

Az MCC ott kezdődik, ahol a köz- és a felsőoktatás véget ér, így nem konkurenciája, hanem kiegészítője a rendszernek. Fontos mérföldkő Nyíregyháza oktatási életében, hogy 2022 őszétől a szabolcsi megyeszékhelyen is megkezdi működését a Mathias Corvinus Collegium.

 

„Nagyon örülök, hogy az MCC megkezdi Nyíregyházán a tevékenységét, azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy itt vannak, talán nem is tudják még mennyire, hiszen Nyíregyházán közel 60 oktatási intézmény működik és olyan egység van, hogy amikor a működtetés az állami szervekhez került, mi egy köznevelési tanácsot hoztunk létre. Ennek én vagyok az elnöke, minden évben tartunk legalább egy, de ha kell, két találkozót, úgyhogy én fel is ajánlom, hogy az MCC szeptemberben majd mutatkozzon be” – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

A diákoknak nem kell majd szeptemberig várni, már április közepétől elérhetőek lesznek a felvételihez szükséges tudnivalók.  „Két programunk fog elindulni szeptembertől, a Fiatal Tehetség Program, amely a 10-14 éves korosztályt, tehát a felső tagozatosokat célozza meg, valamint a középiskolai programmal fogunk indulni, amely a középiskolás korosztályt célozza meg. Az MCC programjai két lábon állnak, a szakmai képzéseken túl a szülők számára is szervezünk érdeklődésre számot tartó beszélgetéseket, könyvbemutatókat és vitaesteket” – közölte Vargáné dr. Bosnyák Ildikó, az MCC helyi vezetője.

A 10 és 14 év közötti korosztályból maximum 25 főt, a 14 és 18 év közöttiek közül pedig maximum 100 főt vesznek majd fel a nyíregyházi Mathias Corvinus Collegiumba.

 

Forrás: www.nyiregyhaza.hu