Hungarian Arabic English German Russian Ukrainian

Magyar szakosok TDK-konferenciája

Jó hangulatban, népes hallgatóság előtt tartotta meg őszi házi konferenciáját a magyar szakosok tudományos diákköre. Az e félévi ülés különösen fontos azért is, mert idén először középiskolások számára is meghirdették az egyetemen zajló kutatásokba való betekintés lehetőségét, amellyel Antal Zsuzsa a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium végzős diákja élt is. Sáros lábak, sáros kezek, elsüllyedt életek. Krasznahorkai László Sátántangó című regényének értelmezése címmel elhangzott előadása a nyolcvanas évek kultikus regényének bemutatására vállalkozott. Elsősorban a mű társadalmi közegének hierarchiája érdekelte, elemzése olyan területeit mutatta meg Krasznahorkai első regényének, melyek az eddigi szakirodalomból is hiányoznak.

 

Kövér Adrienn harmadéves hallgató A kegyetlenség írónője című előadása Kádár Erzsébet újrafelfedezésének nem könnyű feladatát vállalta magára. A 20. század első felének írója különösen izgalmas a mai olvasók számára is. Baku Laura ugyancsak harmadéves hallgató A magyarítások helye a neologizmusok rendszerében című előadásában többek a Szómagyarító honlap hetven b betűs magyarítását mutatta be, így például a bluetoothét, amelyre többek között a következő javaslatok érkeztek: kékháló, adattovábbító, brutusz, légkapocs, dróttalanság. Strebelovszky Orsolya másodéves hallgató Társadalomábrázolás és narratológiai kérdések Hajnóczy Péter Márai-ciklusában címmel szólt a „Péterek nemzedékébe” tartozó író első kötetéről, a külön ciklusként is olvasható novelláinak világáról. Az értelmezőmunka fókuszpontjában olyan kérdések állnak, mint a Kádár-kori társadalomkép valóságreferenciái, elsősorban a szenvedélybetegség és annak kezelése szempontjából. Vass Tünde másodéves hallgató Testmotívumok Borbély Szilárd A Testhez című kötetének szövegvilágában című előadásában a költő életében utolsóként megjelent könyvének szövegtípusaira koncentrált, a legendák és az ódák tematikai és nyelvi vetületeit járta körül.

A konferencia végén elhangzott a jelszónak is beillő gondolat: Olvass, kutass, írj, tarts velünk a tudomány nagy kalandjában!