60 százalékkal több jelentkező a Nyíregyházi Egyetemre

 
 
Az országos átlagot jelentős mértékben meghaladva, a tavalyi évhez képest csaknem 60 százalékkal emelkedett a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma.
 
A hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Csák János kulturális és innovációs miniszter ismertette a felsőoktatási képzések jelentkezési eredményeit. Elmondta: több, mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba. Tavaly a jelentkezők száma még 99 ezer volt, az emelkedés azt jelenti, hogy nőtt a felsőoktatási képzési rendszer vonzereje. Külön örömtelinek nevezte, hogy a tanár, a tanító és az óvodapedagógus szakokra is a korábbinál többen jelentkeztek.
Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a megújult magyar felsőoktatásba 126 449-en jelentkeztek, az immár teljes elektronikus felvételi eljárás keretében. A megújított felvételi rendszer 27 százalékkal növelte a jelentkezői számot, százezer olyan leendő hallgató jelentkezett, akinek nincs diplomája – közölte az államtitkár a Magyar Távirati Iroda beszámolójában.
 
Az adatokból kiolvasható, hogy nőtt a vidéki egyetemek népszerűsége: a Nyíregyházi Egyetemre 60 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt.
 

A 2023-as általános felvételi eljárásban fontos tényező, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény decemberi módosítása szerint a tanító vagy tanári végzettséggel rendelkezők számára a négyféléves, újabb tanári szakképzettséget nyújtó képzés akkor is ingyenes, ha az érintettek már elhasználták a jogszabályban meghatározott 12 félév támogatási időt.