Aktív turisztika, sítábor Szlovákiában az Eötvös Gyakorlóiskola diákjainak részvételével

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban - a mindennapos testnevelés mellett - komoly hagyományai vannak az iskolán, a tanórán kívüli, s az „ép testben ép lélek” elvét való, különböző formában és sportágakban megvalósuló testmozgásnak, a testkultúra ápolásának. Külön kiemelkednek ebből az aktív turizmushoz kapcsolódó olyan programok, mint például a természetjárás, a kerékpározás, az ún. vizes sportok, a lovasport és nem utolsósorban a téli sportok királynőjeként számontartott síelés is.

Az Eötvös Gyakorlóiskola testnevelői több évtizedes múltra visszatekintve szerveznek diákjaiknak és az érdeklődő kollégák, valamint szülők alkotta csoportok számára sítáborokat, síprogramokat!  

Az aktuális idei sítáborunkat 2023. január 16 – 19. között az évek óta jól bejáratott szlovákiai Bachledova Dolina síközpontba szerveztük, ahol európai színvonalú pályák és kiszolgálás várt minket. Fő szempont a biztonságos üzemelés és a közelség. Három alvás mellett négyszer tudtunk síelni, s nem az utazás vette el az időt a „havas” programoktól. A szálloda szolgáltatásai a költségekhez viszonyítva kiválóak voltak. Az utaztatást lebonyolító utazási iroda minden felmerülő igényünket kielégítette, évek óta nagyon jó a kapcsolatunk, ezt nagyon fontos, meghatározó szempontnak tartjuk.

Az idei szezonban a sítáborunkba a megszokottnál kevesebb diák jelentkezett, melynek egyik oka minden bizonnyal a jelentősen megemelkedett árak, a program költségei. (Talán a viszonylag magas, 300 Eurós költséget már nem mindenki tudja megfizetni, s a síelés mindinkább a luxus kategóriába kerül!?) A csoportunk létszáma 26 diák, ebből 20 fő az Eötvös Gyakorlóiskola, míg 6 diák más iskolákból csatlakozott hozzánk. Nagy József testnevelő kollégával ketten szerveztük és gondoztuk a programot, a csoportot, amelyben már leginkább jól síző tanulók vettek részt, s így az oktatás helyett leginkább a csoport koordinálására kellett koncentrálnunk.

A hóviszonyok kiválóak voltak, a pályák jól kezeltek, minden adott volt a jó síeléshez. Tapasztalatunk az volt, hogy a gyerekek jól érezték magukat. A program koordinálása és lebonyolítása – mint persze mindig, minden ilyen alkalomkor – azért különböző kihívásokat is jelentett a szervező pedagógusoknak, nekünk. Ilyen téren jelent meg például a diákok értékrendekhez való viszonyának a kezelése, a különböző szabályok követése és betartása-betartatása. Ide sorolható a pontosság, az éjszakai lefekvés ideje, a dohányzás mellőzése, a nem megfelelő stílusú beszéd használata, vagy éppen az íratlan szabályok – pl. a közösségi szerepvállalás, az egymás támogató segítése stb. – egyaránt. Külön kategória az egyébként kiváló helyei ételek, specialitások fogyasztása, illetve a helyette rendelt „gyorsétkezés”, a büfé kínálata közötti „törésvonal” – nak a megfelelő kezelése is.

Mindezzel összevetve, mindezzel együtt az idei tanévi –, s a szorgalmi időszakban, iskolán és tanórán kívül lebonyolított – sítábori program sikeres volt, a résztvevő diákok remekül és szabadnak érezték magukat, s számos kötetlen programmal gazdagodva, élményekkel teli térhettek haza.

Vas György – Nagy József
testnevelő tanárok

(Fotók: Vas György)