Névadó ünnepség a beregszászi főiskolán

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a jövőbe néznek a háború árnyékában. Ezt igazolja az is, hogy az intézmény ünnepélyes körülmények közepette vette fel január 26-án a Filológia Tanszék alapító tanszékvezetője, néhai Kótyuk István nyelvész, tanár, kutató nevét.

A felújított campus átriumában beszédet mondott dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, prof. dr. Csernicskó István rektor, dr. habil. Beregszászi Anikó, a Filológia Tanszék vezetője és Kótyuk Vera, Kótyuk István özvegye. Ezenkívül sor került Kótyuk István hagyaték könyvtárának átadására, valamint egy emlékkonferenciára, amelyen Kótyuk István sokoldalúságára derült fény. Hiszen nemcsak nyelvész, lexikográfus, nyelvjáráskutató és tankönyvíró volt, hanem a magyar néprajzi munkássága is kiemelkedő, sőt műfordítóként is tevékenykedett. Ahogy az egyik előadó kiemelete: az utolsó reneszánsz emberek egyikeként tartható számon. Az ünnepségen a Nyíregyházi Egyetemet dr. habil. Minya Károly, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója képviselte.

 

 

A képen a névadó tábla előtt balról jobbra: prof. dr. Csernicskó István rektor, dr. Orosz Ildikó, dr. habil. Beregszászi Anikó, dr. habil. Beregszászi Anikó, dr. habil. Minya Károly.