Almaültetvényt ötvözött a napelemparkkal

 
A K&H Bank Zrt. agrárüzletága a társadalmi szerepvállalása jegyében nyolc éve hirdeti meg a Fenntartható Mezőgazdaságért Ösztöndíjpályázatot. A pályázaton három kategóriában lehet nevezni doktoranduszoknak, mestereknek és alapképzésen résztvevő aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákoknak. A Nyíregyházi Egyetemet Fesztóry Ottó 3. éves mezőgazdasági mérnök szakos hallgató képviselte.
 
A kiírásra negyvennégy pályázat érkezett, amelyek közül nyolcat díjaztak - doktorandusz és mesterképzésen három-három, alapképzésen két pályázó részesült elismerésben a K&H Bank budapesti központjában.
A Debreceni Egyetemről három sikeres pályázat került ki, a MATE-ról kettő, és volt nyertes a Soproni Egyetemről, valamint a BME-ről is. A zsűrit a Debreceni Egyetem, a MATE, az Állatorvosi Egyetem, a Magyar Mezőgazdaság szaklap tanárai alkották.
– A saját témám egy ötlet kifejtése volt, miszerint az intenzív alma ültetvényeket lehet ötvözni napelemparkkal. A napelemeket a jéghálórendszer helyett helyeznék fel, így a napelempark nem zöldmezős beruházás, és nem von el több termőterületet a mezőgazdaságtól – mondta Fesztóry Ottó, a Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnök szak, BSC 3. évfolyamos hallgatója. Hozzáfűzte: – A jégeső elleni védelmen és a nyári forróságban az árnyékoláson kívül (mely feladatokat a jégháló látja el) jelentős előny az energiatermelés is, ami a mai világban drága és szűkös erőforrás. Számos felhasználási lehetősége van a gazdának a termelt energiára, mint például a hűtőház, az öntözőrendszer áramellátása, a növényvédelmi drónok töltése, de az is megvalósítható, hogy egy almatermesztő és egy energetikai beruházó összefog, és közösen építik ki a rendszert. Büszke vagyok rá, hogy a Nyíregyházi Egyetemet és a szakunkat képviselhettem egy nagyon erős mezőnyben!