A Nyíregyházi Egyetem is ott lesz az Educatión

Minden magyar felsőoktatási intézmény jelen lesz az Educatio oktatási szakkiállításon, és a határon túli intézményeket is meghívták - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A Nyíregyházi Egyetem is jelen lesz a rendezvényen, így csütörtökön, pénteken és szombaton is várják az érdeklődőket az egyetem oktatói, munkatársai, hallgatói. Az intézmény képzéseiről, ösztöndíjairól a HF22-es standnál érdeklődhetnek a látogatók.

A tudományos munka és az innováció sikere az Eötvösben

Egy egyetem által fenntartott gyakorlóiskolában – amely az intézmény formája és típusa következtében egyszerre lát el és tölt be közoktatási, valamint felsőoktatási tevékenységet, szerepkört, – annak „műhely” jellegéből következően oktatási-képzési portfóliójában természetes módon jelenik meg az innováció, a kreatív pedagógiai és szakmai tevékenység, s nemkülönben a tudományos igényű és jellegű munka egyaránt. Mindez a színvonalas tanítási órákon, egyetemi intézeti-tanszéki óraadói feladatvállalásban, előadásokon és kutatásban való gyakorlóiskolai részvételben, szakpublicisztikai és tankönyvírói tevékenységben, s az utóbbi években egyes területeken a tudományos minősítés, fokozatszerzés területén elért eredményekben jelenik és testesül meg.

Sarka Lajos tanár úr Kabay János díj-ban részesült

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület Közgyűlése Sarka Lajos tanár úrnak, intézményünk kémia tanárának, a TIT Jurányi Lajos Egyesület tagjának – több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként – Kabay János díj-at adományozott.

Ismét nyíregyházi tag a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) elnökségében

Az MSTT 2021. december 17-én megtartott tisztújító közgyűlésén az Előkészítő Bizottság elnöke által előterjesztett lista alapján ismét az elnökség tagjának választották Dr. Vajda Ildikó főiskolai tanárt, a Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézetének igazgatóját. 

 

Újdonság! Alapszakkal tanárszakra

Újdonság a jelentkezésben, hogy a Nyíregyházi Egyetem a 4 féléves matematikatanár, informatikatanár (digitális kultúra tanára), biológiatanár, fizikatanár, kémiatanár, technika- és tervezés-tanár, ének-zene tanár, vizuáliskultúra-tanár, testnevelő tanár mesterképzési szakok esetében alapképzési szakon szerzett oklevél birtokában is lehetőséget biztosít az intézmény a jelentkezők számára a képzésre történő belépésre.

Bővülő ösztöndíjak és támogatások a Nyíregyházi Egyetemen

Noha még csak az idei esztendő utolsó napjait tapossuk, már a következő tanévet készítik elő öles léptekkel a Nyíregyházi Egyetemen. Látatlanban borítékolható, hogy olyannak ígérkezik a 2022/2023-as szemeszter, amilyen még soha nem volt korábban. Az augusztustól alapítványi formában működő intézmény hosszútávon szeretne a térség szellemi központjaként funkcionálni.

 

 

Vonzóvá teszik a tanári pályát

Átalakul a tanárképzés a következő tanévtől a Nyíregyházi Egyetemen. „Ahhoz, hogy a térség szellemi központjának számító, stabil egyetemet működtessünk, versenyképes fizetésekre van szükség” – mondta Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora. Az augusztustól alapítványi formában működő intézményben a modellváltásnak köszönhetően eddig soha nem látott mértékű finanszírozásra van lehetőség. A vagyona is bővült az egyetemnek: valamennyi, az eddig a kezelésében lévő ingatlan a tulajdonába került.

Elismerés Tarnóczi Józsefnek

2021. végén rendezték meg A XXIII. Országos Portré Biennálét a Hatvani Galériában „Arcok és Sorsok” mottóval. Az eseményen „Ezüst diplomát" (Hatvan város alpolgármesterének díja (II. díj) kapott Tarnóczi József, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet mesteroktatója Prof. dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészről, az egyetem korábbi rektoráról festett portréjáért. A kiállítás 2021. november 27-től 2022. január 22-ig tekinthető meg a Hatvani Galériában.