slideshow 1

 

Miniszteri előadás és honvédelmi nap az egyetemen

Honvédelmi napot tartottak a Nyíregyházi Egyetemen, 2019. április 30-án, mely keretében több száz fő előtt tartott előadást Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, ahol a "Zrinyi 2026" honvédelmi és haderőfejlesztési programot mutatta be a közönségnek.

Katonai zenére ébredhettek a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, bár a nézősereg többsége már a helyszínen vagy a kollégium ablakából figyelte a reggeli katonai felvonulást az intézmény parkjában. A délelőtt folyamán díszelgő bemutató, katonai közelharc- és tűzszerész bemutató, katonai járművek, fegyverek bemutatója töltötte meg érdeklődővel a campus parkját. A főépület előterében szimulátorral és tájékoztatóval várták a katonai pálya iránt érdeklődőket a katonai Toborzó Pontnál.

10:00 órától a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter telt ház előtt tartott előadást a "Zrinyi 2026" honvédelmi és haderőfejlesztési programról. A technikai fejlesztések terén történt előrelépéseket példaértékűnek nevezte a miniszter, és mint fogalmazott, különösen fontos, hogy a katonák által meghatározott eszközök beszerzése kezdődött meg. Fejlődnek a légierő és a szárazföldi erők képességei is: új repülőgépeket, harckocsikat, tüzér- és páncéltörő eszközöket, modern radarokat, légvédelmi rakétaegységeket szerez be a honvédség. Hazánk számára prioritást élvez a Nyugat-Balkán biztonsága, hiszen e térség a többezer békefenntartó jelenléte ellenére sem tekinthető stabilnak. A V4-es együttműködés szintén kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára. A békemissziós feladatok vonatkozásában továbbra is adottak a súlyponti területek: évente közel kétezer katonánk fordul meg ilyen missziókban. A tárca és a haderő szélesíteni kívánja a társadalmi kapcsolatokat, erősítené a honvédelmi nevelés rendszerét, illetve az önkéntes tartalékos rendszert is. Fontos kapcsolatot ápol a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a középiskolákkal és egyetemekkel, így a Nyíregyházi Egyetemmel is, mely kapcsolatot a jövőben erősíteni kívánják a felek. Ennek egyik fontos lépcsőfoka volt a közelmúltban aláírt együttműködési megállapodás. – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

A honvédség munkatársaival, katonáival legközelebb a Nyíregyházi Egyetem 2019. május 14-ei Karriernapján találkozhatnak az érdeklődők.

 

       

 


 

2016, Nyiregyhaza