slideshow 1

 

Ukrajna az elnökválasztás után, konferencia az egyetemen

Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett konferenciát a Nyíregyházi Egyetem Kelet-és Közép- Európai Kutatóközpontja. A tanácskozáson részt vett Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete és Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke is. Az esemény megnyitója előtt a résztvevők megkoszorúzták az egyetem főbejáratánál a Nyíregyházi Főiskola Ukrán Nyelv és Irodalom Tanszékét alapító Udvari István professzor, tanszékvezető emléktábláját.
 
Az ukrán elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt nyert 73,22 százalékkal. , míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 24,45 százalékát kapta. Az ezzel kapcsolatos aktuális bel- és külpolitikai események is előtérbe kerültek a Nyíregyházi Egyetem Kelet-és Közép- Európai Kutatóközpontja Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett tudományos konferenciáján, e mellett fontos téma volt a kárpátaljai magyarok helyzete és jövőbeni sorsa. 
 
Az eseményen részt vett Ljubov Nepop Ukrajna budapesti nagykövete is. Köszöntőjében hangsúlyozta, a választások demokratikusan, szabályosan zajlottak, ezt minden nemzetközi partnerük elismerte. Fontos, hogy mindkét jelölt arról beszélt, hogy a fő irány az Európai Unió és a NATO marad, valamint a területi egység az orosz agresszió elleni harcban. Természetes továbbra is fontos marad Ukrajna számára Magyarország és a szomszédos államok.
 
Az eseményen köszöntötte a jelenlévőket Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora; Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.
 
A konferencián köszöntőt mondott és a magyar várakozásokról beszélt Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke is.
 
Az Ukrajna az elnökválasztás után címmel rendezett konferencia résztvevői előadásokat hallhattak az ukrán külpolitika alakulásáról, a magyar-ukrán kapcsolatok javulásának esélyeiről, valamint Kárpátalja helyzetéről, a szervezők tervei szerint az elhangzott tudományos előadásokból tanulmánykötet születik, melyet hamarosan bemutatnak a szélesebb közvélemény előtt is.
 
A megnyitót követően az alábbi előadók előadásai hangzottak el:
Andrej Buzarov: Ukrajna az elnökválasztás után és a parlamenti választás előtt
Андрій Бузаров: Україна після президентських виборів та перед парламентськими виборами
Dmitro Tkacs: Az ukrán külpolitika alakulása az elnökválasztás után
Дмитро Ткач: Розвиток зовнішньої політики України після президентських виборів
Keskeny Ernő: A magyar-ukrán kapcsolatok javulásnak esélyei
Ерне Кешкень: Можливості покращення українсько-угорських відносин
Barta József: Kárpátalja helyzete
Йосип Барта: Становище Закарпаття
Tarpai József: Magyar házak Kárpátalján
Йосип Торпоі: Угорські будинки на Закарпатті
 
www.nye.hu / www.nyiregyhaza.hu
 

 


 

2016, Nyiregyhaza