slideshow 1

 

A „Tanítsunk Magyarországért” programban résztvevő hallgatók látogatása a Nyíregyházi Szakképzési Centrumban

Nyíregyházi Egyetem is bekapcsolódott a „Tanítsunk Magyarországért!” elnevezésű, a társadalmi felzárkózást és érzékenyítést célzó programba, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma hívott létre a Klebelsberg Központ és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája közreműködésével.

Jelenleg az Alkalmazott Humántudományok Intézetének oktatói, Dr. Baracsi Ágnes, Bodnárné dr. Kis Katalin, Dr. Hollósi Hajnalka és Dr. Márton Sára 30 órás kurzus keretében készíti fel intézményi kereteket között azt a 120 egyetemi hallgatót, akik a programba jelentkeztek. A mentorszerepre való szakmai felkészítés során a hallgatók kompetenssé válnak az elsősorban kistelepüléseken élő 7-8. osztályos, hátrányos helyzetű/roma tanulók mentorálására, tanulmányaik sikeres elvégzésének támogatására, valamint a munkaerőpiacon történő megjelenésük elősegítésére.

A program elemei között szerepelt a hallgatók megismertetése a középfokú oktatási intézmények világával, amelyre az öt hallgatói csoportunk számára a Nyíregyházi Szakképzési Centrum biztosított lehetőséget. Az intézménylátogatások keretében Márföldiné Kotricz Erzsébet szakreferens és Dancsiskóné Bakos Katalin projektmenedzser tartott tájékoztatást a Szakképzési Centrum szerepéről, a hazai szakképzés jelenlegi rendszeréről, valamint a szakmakínálatukról.

Ezt követően a Centrumhoz tartozó tagintézmények – így az Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, a Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és a Bencs László Szakközépiskolája – igazgatóinak és tanárainak iskolai bemutatkozása következett, kitérve az intézmények képzési kínálatára, az iskolai sajátosságokra, végül a programokat a hallgatói kérdések megbeszélése zárta. Nagy élményt jelentett több hallgatói csoport számára a Wesselényiben Hudák Zsolt Tanár Úr segítő közreműködésével működő „Tekerd!” csoport történetének és alkotásainak megismerése is.

 


 

2016, Nyiregyhaza