Bemutatkozik a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

Bemutatkoznak a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet hallgatói -- az egyetemi nyílt napok alkalmából.

 

shadow

HELYESÍRÁSI TOTÓ

 

Tudásteszt – Helyesírási totó

Ide kattintva kitölthető

shadow

Szép magyar beszéd verseny a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi, valamint Óvó- és Tanítóképző Intézete 2021. április 20-án közösen rendezte meg a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd verseny egyetemi döntőjét.

A járványügyi helyzet miatt online formában lebonyolított versenyen a hallgatóknak egy szabadon választott szöveget kellett felolvasniuk értő és értető módon. A megmérettetésen 12 hallgató vett részt. Az első helyet Tóth Tünde Anikó (I. évf., óvodapedagógus szak) szerezte meg. Második lett Baku Laura (I. évf., magyar–ének szak), a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Mikola Györgyi (II. évf., tanító szak) állhatott fel.

Ők hárman képviselik a Nyíregyházi Egyetemet az országos döntőn, amelyre 2021. május 14-én kerül sor Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központban, szintén online formában. Gratulálunk a hallgatóknak!

shadow

Események intézetünkben a tavaszelőn

Dr. Antal Balázs idén is részt vett az Eszterházy Károly Egyetem által szervezett Kortárs hangon irodalmi pályázat zsűrijének munkájában, a pályaművek elbírálásában. A munka márciusban zajlott, az eredményhirdetésre online gála keretében áprilisban került sor.

A tanár úr egy írása márciusban megjelent az Eronim Mox: receptek végnapokra c. kötetben, mely az idén 85. születésnapját ünneplő Bodor Ádám Kossuth-díjas író előtt tiszteleg.

 

Dr. Karádi Zsolt ünnepi beszédet tartott a Nyíregyházi Egyetem március 15-i megemlékezésén, mely online formában zajlott.

 

Dr. Stefuca Viktória szervezésében nemzetközi szlavisztikai konferenciára került sor március 19-én „Міжнародної науково-практичної конференції «Міжкультурні комунікації в галузі освіти»/Az Interkulturális kommunikáció az oktatás területén” címmel.

A tanárnő ezen előadást is tartott Kortárs ukrán írók Magyarországon címmel.

 

shadow

Felhívás

a Szép magyar beszéd verseny

intézményi döntőjére a Nyíregyházi Egyetemen

2021

 

A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén meghirdeti a 2020/2021-es tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli pedagógusképző felsőoktatási intézmények és a jogtudományi karok azon hallgatói vehetnek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak. Az országos döntőt 2021. május 14-én rendezik meg online formában Esztergomban.

shadow