Szakmai siker az Agrovirtuson

A Nyíregyházi Egyetem mezőgazdasági mérnöki képzésén tanuló hallgatók 2 csapata jutott be a 2019-es Agrovirtus Akadémiára, valamint az azt követő elődöntőbe, melyet 2019. november 18-20 között rendeztek meg.

A verseny egy virtuális térben zajló vetélkedő, ahol egy megadott létező gazdaság (MOROKO-Farm Kft Szarvas) területén kell megtervezni és végrehajtani mezőgazdasági termelési folyamatokat. A jelentkezést követően október 7-e és november 10-e között 4 on-line fordulóban 8 feladatot kellett teljesíteniük a csapatoknak. A feladatokat minden hétfőn elektronikusan kapták meg és csütörtök éjfélig kellett rögzíteni a válaszokat az elektronikus felületen. A selejtező feladatai a következők voltak:

  • vetésforgó összeállítása,
  • talajművelési rendszer tervezése,
  • fajtaválasztás, vetés tervezése,
  • tápanyag szükséglet számítás, termék választás, kijuttatás tervezés,
  • NVDI felvételek elemzése alapján történő beavatkozás,
  • öntözés tervezés,
  • növényvédelmi károsítók felismerése és technológia készítés,
  • betakarítás tervezése és szervezése.

Az előselejtezőben induló 95 csapat közül az on-line fordulókban nyújtott teljesítményük alapján a legjobb 12 csapat jutott be az Agrovirtus Akadémiára és vett részt az elődöntőben. A nyíregyházi Egyetem mindkét induló csapata bejutott az elődöntőbe. A két csapat a NYErtesek, melynek vezetője Álmos Gábor, tagjai pedig Balogh Levente, Bereczki Attila és Mák Attila voltak, valamint a Nyíregyi Agro Team, melynek vezetője Szánthó Renáta, tagjai pedig Batta Zsolt, Máté Lajos és Tukacs Zoltán János voltak. A csapatok felkészítését és szakmai munkáját Dr. Szabó Miklós főiskolai docens segítette mentor tanárként.

 

Az Akadémiára bejutott 12 csapatból 10 csapat magyar hallgatókból és 2 csapat Magyarországon angol nyelvű képzésben tanuló külföldi hallgatókból állt. Az Akadémián a bejutott csapatok két napon keresztül neves hazai szakemberek segítségével készültek az elődöntő és a későbbi döntő feladatára, ahol 200 millió Ft-ot lehetett virtuálisan elkölteni a MOROKO-Farm Kft. fejlesztésére, melynek során nehezítésként meg kellett felelni a 2030-től életbe lépő ammónia csökkentési előírások szabályainak is. A felkészítés során a szakmai kompetenciák mellett a prezentációs tréningen fejlesztették a csapatok előadó készségét is. Az elődöntőben részt vett 12 csapatból 5 csapat jutott a döntőbe. A NYErtesek csapat Álmos Gábor csapatkapitány által tartott fergeteges előadásnak köszönhetően bejutott a döntőbe, mely közel 150 fős közönség előtt zajlott. A döntőben a NYErtesek csapata az Agroinform Kft. külön díját nyerte el, ami a 2020 februárjában Budapesten megrendezésre kerülő PREGA konferenciára szóló 2 napos belépőt jelent a csapat minden tagjának. Az elődöntőig jutó Nyíregyi Agro Team csapata pedig egy egy napos szakmai kirándulást nyert az Agrárinformatikai Klaszter felajánlásában. Ezeken kívül a hallgatók versenyen való részvételét névre szóló oklevéllel ismerték el, melyet az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Szent István Egyetem és a versenyt szervező Agrovir Kft. állított ki részünkre. Mindezek mellett pedig bekerültek az Agrovir Kft. karrierprogramjába is.

 

Szívből gratulálunk a hallgatók teljesítményéhez és köszönjük a felkészítő tanár munkáját!

 

Az alábbi linkeken további információkat olvashat a versenyről, illetve az eredményekről:

https://www.agroinform.hu/gazdasag/ezek-az-agrarhallgatok-profi-modon-koltottek-el-200-millio-forintot-41919-001

https://www.agrovir.hu/HU/hir-agrovirtus-2019.html

https://agrovirtus.hu/2019/

https://szie.hu/szent-istvan-egyetem-csapatai-taroltak-az-egyetemistak-agrarversenyen-az-agrovirtuson

 

A fotók Balázs Gusztáv felvételei

 

 

shadow