Könyvbemutató

shadow

„SZENT ISTVÁN csatahajó 2018”

A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetével együttműködve az első világháború centenáriumának zárásaként 2018. december 5-én (szerdán) 10 óra 15 perctől a Nyíregyházi Egyetemen (D épület, 4. körelőadó) rendezi meg a „SZENT ISTVÁN csatahajó 2018” című konferenciát.

Az érdeklődők előadásokat hallhatnak az 1918. június 10-én torpedótalálat következtében elsüllyedt SZENT ISTVÁN csatahajó történetéről, a Császári és Királyi Haditengerészetnél betöltött szerepéről, továbbá a 70 méter mélyen fekvő hajó kutatására indult 2018-as nemzetközi búvárrégészeti expedícióról.

Ezt követően a Karsztvíz Búvár és Barlangász Sportegyesület keretein belül működő búvárteam által használt eszközök interaktív bemutatójára kerül sor.

MEGHÍVÓ

shadow

 

2018. november 13-14-én intézetünk társszervezésében egy két napos konferencia megrendezésére kerül sor a nyíregyházi Jósa András Múzeumban, amely a drogok világába kalauzolja el a közönséget - természetesen csak elméletben, előadóinknak köszönhetően.

A rendezvény programja, az absztraktkötet és a meghívó az alábbi link alól tölthető le.

programfüzet

absztraktkötet

meghívó

 

shadow

Könyvajánló

Megjelent intézetünk oktatójának, Szoboszlay Györgynek "Az amerikai antiföderalista szélsőjobb jogi világképe" című könyve.

 

shadow
shadow

Kiss Lajos András új kötete

 2018 májusában megjelent Dr. habil. Kiss Lajos András, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézet oktatójának Nagy tér vagy nagy gondolat - Az európai identitás dilemmái című tanulmánykötete. A kiadvány a Liget Műhely Alapítvány gondozásában látott napvilágot.

 

 

shadow

A Magyar Hadtudományi Társaság, a Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete, valamint a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportja tisztelettel meghívja Önt A Nagy Háború nagy tanulságai című tudományos konferenciára.

Időpont: 2018. március 7. (szerda)

Helyszín: Nyíregyházi Egyetem, Rektori díszterem, A épület, 114. (Nyíregyháza, Sóstói u. 31/B)

A programot a mellékelt meghívó tartalmazza.

meghívó

shadow
shadow

Czifrák Roland emlékére

2017. október 9-én autóbalesetben életét vesztette Czifrák Roland, a Történettudományi és Filozófia Intézet mesterszakos hallgatója. Czifrák Roland a nyíregyházi Teleki Blanka Szakközépiskolában földrajzot és történelmet tanított, mellette pedig Nagyecseden futballozott. A 32 éves pedagógust családja mellett csapattársai és fiatal tanítványai is gyászolják. A nagyecsedi focisták külön, 16-os számú mezével feldíszített koszorúval kísérik majd végső útjára a sportolót.  Temetése 2017. október 24-én (kedden) 15 órakor lesz a debreceni Köztemetőben. Október 14-én csoporttársai a Nyíregyházi Egyetem B épülete előtt emlékeztek meg egykori diáktársukról, barátjukról.

shadow

A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportja, valamint Papp László Tamás újságíró szervezésében két napos konferencia megrendezésére kerül sor október 9-10-én

shadow