Újra "Jó gyakorlatok"

Az idei tanévben folytatódik a „Jó gyakorlatok” címmel tavaly elkezdett előadások sorozata, melynek keretében innovatív pedagógusok mutatják be, hogyan képesek lépést tartani a 21. századi kihívásokkal. Október 30-án (szerda) 11 órától Némethné Hegedüs Melinda, az Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI drámapedagógusa osztja meg ötleteit a hallgatósággal. Előadásának címe: „Mondd, akarsz-e játszani?” - A drámapedagógia megvalósítása az anyanyelvi nevelés folyamatában. A D épület 1. körelőadójában sorra kerülő rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak az Óvó- és Tanítóképző Intézet munkatársai.

Meghívó

shadow

Óvodapedagógus hallgatónk Strasbourgban

2019. július 7. és 12. között a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ ötfős csapata képviselte Nyíregyházát és Magyarországot Strasbourgban az Európa Tanács által megrendezett „Enter! Youth Week” rendezvényen. A programon az ifjúság jelenlegi helyzetéről, alapvető jogairól, valamint a Tanács által 2015-ben elfogadott Enter! Recommendation tagállamonkénti megvalósításáról esett szó. A rendezvényen 48 ország számos szakértője és több mint 350 fiatalja vett részt, köztük Kiss Fanni, a Nyíregyházi Egyetem másodéves óvodapedagógia szakos hallgatója.

shadow

Pályázat óvodapedagógus hallgatóknak

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara a felsőfokú óvónőképzés kezdetének, és a soproni Felsőfokú Óvónőképző Intézet létesítésének 60. évfordulója alkalmából „Óvodai élet, óvónői lét, óvónőképzés az 1960-as, 1970-es években” címmel pályázatot hirdet neveléstörténeti (óvodapedagógus életpálya, óvodatörténet, az óvónőképzés története) pályamunka írására, óvodapedagógus hallgatók számára.

A pályázati felhívás letölthető a linkre kattintva.
shadow

Tanítós hallgató fitnesz sikere

Balla Vanessza, II. évfolyamos tanító szakos levelező tagozatos hallgató a 2019-es Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Testépítő és Fitness Bajnokságon Bikini fitness kategóriában 3. helyet szerzett. A versenyt Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központban tartották a Testépítők Nemzetközi Szövetsége (IFBB) által rendezett Magyar Kupával egy napon, ahol Vanessza három kategóriában szerepelt. A versenyen elért eredményei: Bikini Fitness Junior: abszolút 3. helyezés, Bikini Fitness Minősítő: Arany Minősítés, Bikini Fitness Felnőtt -162 cm: 6. helyezés. Teljesítményéhez gratulálunk!

shadow

Végzős búcsúztató

A szorgalmi időszak utolsó hetében idén is sor került a negyedéves tanító szakos hallgatók búcsúztatójára. Az oktatókkal és a diáktársakkal való utolsó bensőséges találkozót óvodapedagógus szakos hallgatók zenei összeálítása nyitotta, majd Imre Rubenné dr. intézetigazgató útravalónak szánt ünnepi gondolatai hangzottak el. A meghitt percekbe a gyakorlóiskola kisdiákjai hoztak vidámságot szavalataikkal. A hallgatói búcsúbszédeket a különböző versenyeken eredményes hallgatók elismerése követte. Minden évben ez a program a színhelye a dr. Kiss Lajos tanítóképző intézetigazgató emlékére meghirdetett esszé- és értekezésírói pályázatra benyújtott dolgozatok értékelésének is. Az idei díjazott Konkoly Gyöngyi, II. éves tanító szakos hallgató munkáját dr. Kiss Anikót méltatta. Az ünnepséget követően az intézet oktatói vendégül látták a végzős hallgatókat, akik búcsúdalokat énekelve, fotók segítségével elevenítették fel a sok közös élményt, az emlékezetes pillanatokat.

shadow

Színházlátogatás

A Nyíregyházi Egyetem Kulturális Albizottságának pályázati támogatását elnyerve látogattak színházba a végzős tanító szakos magyar műveltségterületes hallgatók. Ezúttal a Korunk irodalma című tantárgy keretében is feldolgozott népszerű kortárs szerző, Dragomán György Kalucsni című drámáját tekintették meg a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. A hallgatóknak maradandó élményt szerzett az erdélyi magyar író darabja, melyben a diktatúrák működéséről készített szikár látleletet.

shadow

Irodalmi séta

Irodalmi séta keretében ismerkedtek a végzős tanító szakos magyar műveltségterületes hallgatók a város és a régió irodalmi emlékhelyeivel. A kiindulópont a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában lévő Bessenyei-szobor volt, ahonnan az Északi temetőben lévő Bessenyei-síremlékhez vezetett az út, majd a belváros irodalmi vonatkozású szobrai, emléktáblái következtek egészen a Krúdy-szülőházig. Az egyes állomásokon az érintett alkotók pályájának regionális kötődései is megelevenedtek. A hallgatókat dr. Nagy Balázs tanár úr és dr. Bihari Albertné, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület titkára kalauzolta.

shadow

Jó gyakorlatok

Az Óvó- és Tanítóképző Intézet "JÓ GYAKORLATOK" címmel előadássorozatot indított. Vendégeink olyan innovatív pedagógusok, akik saját munkájukon keresztül mutatják be, hogy képesek lépést tartani a 21. századi kihívásokkal, s módszereiket, ötleteiket szívesen megosztják a hallgatósággal.
A következő alkalommal Juhászné Gereben Ildikó, a Tündérkert Keleti Óvoda székhelyintézményének óvodapedagógusa, az anyanyelvi munkaközösség vezetője videófelvétellel egybekötött előadást tart. 
Az előadás címe: Anyanyelvi fejlesztés DIFER-játékokkal nagycsoportban.
A programra 2019. május 14-én (kedden) 13:00 órától, a B épület 544-es termében kerül sor.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Meghívó

shadow

Siker a tanítási versenyen

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem meghirdette a XXIV. Országos Anyanyelvi Tanítási Versenyét, melynek témája mesefeldolgozás volt 1. osztályban. A versenyre öt magyarországi egyetem hallgatója jutott el. Hajdu Alexandra, a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetének végzős hallgatója 3. helyezést ért el. Felkészítő tanárai Tóthné dr. Szűcs Éva, a Nyíregyházi Egyetem adjunktusa, és az Eötvös József Gyakorlóiskola szakvezető tanítói, Dr. Pethőné Zatureczky Tünde és Kovácsné Kiss Erzsébet voltak.

shadow

Tanítós főzés

Több éves hagyomány már, hogy a tanító szakos hallgatók dr. Mándy Tihamér tanár úr koordinálásával minden tavasszal megrendezik az Erdei tornapályán a "tanítós főzés" néven emlegetett programot. A népszerű közösségépítő, ugyanakkor a technika, életvitel tantárgyhoz közvetlenül is kapcsolódó alkalomra idén április 29-én került sor. A kissé hűvös idő ellenére több hagyományos étel is elkészült, melyeket jóízűen fogyasztottak el a résztvevők.

shadow