Szakmai gyakorlati mobilitás

Erasmus+ program szakmai gyakorlati mobilitás

 

A program célja, hogy a hallgatók külföldön teljesíthessenek szakmai gyakorlatot, és ehhez ösztöndíj-támogatásban részesülnek. A külföldön teljesített gyakorlat célja a hallgató képzési programjának megfelelő munkatapasztalat szerzése, mely beszámítható a tantervbe, kötelezően teljesítendő gyakorlatnak.

Pályázhatnak, akik az alábbi feltételeknek megfelelnek

 1. Az egyetem alap-, mester képzéseiben részt vevő hallgatói
 2. Magyar állampolgárok, illetve Magyarországon tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező vagy menekült státuszú hallgatók
 3. Elsőéves hallgatók (itt nem feltétel a két lezárt félév)
 4. Végzős hallgatók (a záróvizsgát követő egy évben teljesíthető gyakorlat)
 5. Már korábban Erasmus+ mobilitási programban részt vett hallgatók (amennyiben a korábban teljesített mobilitási programjai, valamint a pályázott tevékenység ideje összesen nem haladja meg a 12 hónapot).

Követelmények

 1. Megfelelő, legalább erős középfokú stabil nyelvtudás.
 2. A célintézménynek megfelelő tanulmányi szakirány.

Előnyt jelenthet

 1. A kiemelkedő tanulmányi átlag
 2. A megfelelő szakmai motiváció
Időtartalom
 • A mobilitás időtartama 2–12 hónap lehet. Ezt befolyásolja, hogy a fogadó intézmény/cég mennyi időre látja vendégül a hallgatót.
 • Egy képzési ciklusban a hallgató maximum 12 hónapig vehet részt mobilitási programban. Tehát az is pályázhat szakmai gyakorlatra, aki korábban már részesült Erasmus ösztöndíjban!

Ösztöndíj

A nyertes pályázók az ösztöndíjukból fedezik az utazásuk és kint tartózkodásuk összes költségét. A támogatási összeg nem minden esetben fedezi az összes felmerülő költséget, így a hallgatóknak előre tájékozódniuk kell a várható kiadásaikról! A pályázó önköltségen is vállalhatja az Erasmus+ programban való részvételt.

Támogatás összege

Fogadó ország Szakmai gyakorlat (kombinált mobilitás is!)
 
Az Európai Unió tagállamai és a Nem EU tagállamként a programban szintén részt vesz: Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Szerbia, Törökország.
 
2020-as intézményi pályázatok
 1. Magas megélhetési költségű országok - 620 euró / hó
  ((Dánia (DK), Finnország (FI), Írország (IE), Izland (IS), Lichtenstein (LI), Luxemburg (LU), Norvégia (NO), Svédország (SE), Nagy-Britannia (UK))
 2. Közepes megélhetési költségű országok - 620 euró / hó
  (Ausztria (AT), Belgium (BE), Ciprus (CY), Németország (DE), Görögország (EL), Spanyolország (ES), Franciaország (FR), Olaszország (IT), Hollandia (NL),  Málta (MT), Portugália (PT))
 3. Alacsonyabb megélhetési költségű országok - 570 euró / hó
  (Bulgária (BG), Csehország (CZ), Észtország (EE), Horvátország (HR), Magyarország (HU), Litvánia (LT), Lettország (LV), Lengyelország (PL), Románia (RO), Szerbia (RS), Szlovénia (SI), Szlovákia (SK),  Macedónia (MK), Törökország (TR))
 4. Rendkívüli támogatás: hátrányos helyzetű hallgatóknak 100 euró / hó

Bővebb információért fordulj az intézmény Erasmus+ koordinátorához.

2016, Nyiregyhaza