Ellenőrzött élelmiszerek terítéken

Biztonságos, Ellenőrzött Magyar - terítéken az élelmiszeripar. Ezzel a címmel szervezett szakmai napot a PRIMOM Alapítvány együttműködve a Nyíregyházi

Egyetemmel 2016. november 11-én, a Műszaki és Agrártudományi Intézet épületében. A konferencia az egyetem tudomány hónapi eseménysorozatának is része, mely szorosan kapcsolódik az októberben megtartott a XXI. század mezőgazdasága tudományos konferencia tematikájához.

A PRIMOM Alapítvány közel fél évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást a Nyíregyházi Egyetemmel, melyben kifejezték közös szándékukat, a tudomány és a gazdaság kapcsolatának szorosabbá tételére, a megyei agrár-innovációs potenciál erősítésére. Az Alapítvány 25 éves működése alatt számos megyei kistermő, őstermelő, vagy kezdő vállalkozás tevékenységét segítette mikro hitel-konstrukciójával, mely termelők azóta a térség gazdaságának dinamikusan növekvő szereplőivé váltak.

Olyan információkkal látja el az érintetteket, melyeket azonnal alkalmazni tudnak napi rutinjukban. Ebben az Egyetem kiemelt partner, hiszen az agrártevékenységet végző vállalkozások speciális, szakmai kérdéseire tudományosan megalapozott, pontos, hiteles választ adnak minden esetben. - hangzott el a konferencia megnyitóján, ahol Czomba Csaba elnök köszöntötte a résztvevőket.

A jövőben az egyetem és az alapítvány közötti együttműködés tovább mélyül, hiszen közös projektek megvalósításával törekszenek a megyei gazdaságban rejlő innovációs potenciál megfelelő kiaknázására. A PRIMOM Alapítvány elkötelezett a megyei agrárágazat fejlesztése iránt, és kiemelt feladatának tekinti a helyi termékek fogyasztásának ösztönzését. E cél megvalósítása érdekében szervezett szakmai napot együttműködve a Nyíregyházi Egyetemmel. A fórumon lehetőség nyílt a termelők és gyártók számára a fogyasztói igények megismerésére, továbbá a tudomány és a termelés szorosabb együttműködésének megteremtésére.

A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete idén már a második hasonló tematikájú nagyszabású konferenciának ad helyt, ezzel is segítve, hogy a tudományos kutatások terepe, az elméleti eredmények mihamarabb eljussanak a termelőkhöz, akik a gyakorlatban is hasznosítani tudják a kutatók és a szakemberek által elmondott tanácsokat, kutatási eredményeket. - hangsúlyozta dr. Kovács Zoltán, intézetigazgató.

A résztvevőket köszöntötte még dr. Kiss Ferenc, általános rektorhelyettes és Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is.

A szakmai előadásokon a hatékony gazdálkodási tanácsok mellett, az egészségtudatos étkezésre, a gasztronómiai vonatkozásokra is kitértek az előadók. A résztvevők előzetes jelentkezés alapján a laboratóriumokba is betekinthettek, ahol a legmodernebb kutatási eszközöket láthatták működés közben. A látogatás célja, hogy a helyi vállalkozók innovációs terveit támogassa, orientálja, és személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki a gazdaság szereplői a tudományos munkatársakkal.

A nagyközönség számára a szervezők a termelők jóvoltából termékkóstolót is biztosítottak, ahol mézet, lekvárkülönlegességeket, speciális diabetikus termékeket, vagy akár édességeket is megkóstolhatták.

shadow