Intézetünk eseményei


 • 2017.01.25. szerda
  Szakmai látogatáson a Tiszavasvári Szakkgimnázium és Szakközépiskola diákjai és oktatói. 2017. január 25-én látogatták meg Intézetünket a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Tiszavasvári Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának oktatói és végzős diákjai. Az érdeklődőket Dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár, tanszékvezető fogadta, aki egyúttal a Műszaki és Agrártudományi Intézet képzési kínálatát is bemutatta. Ezt követően a látogatók megtekintették a műszaki és agrár képzési terület szakjaihoz kapcsolódó laboratóriumokat és műhelyeket.

vissza a lap tetejére


vissza a lap tetejére


 • 2017.01.19. Csütörtök
  A Műszaki és Agrártudományi Intézetben 2017. január 19-én került sor a záróvizsgákra. Ekkor teljesítették utolsó vizsgatevékenységüket a gépészmérnöki, közlekedésmérnöki (köztük a légi közlekedési hajózó), mezőgazdasági mérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, valamint a fizika szakos hallgatók. A hat vizsgabizottság előtt közel 60 fő tett záróvizsgát. A végzetteknek a Műszaki és Agrártudományi Intézet vezetése és valamennyi munkatársa ezúton is gratulál és eredményes szakmai sikereket kíván!

vissza a lap tetejére


 • 2016.12.06. Kedd
  Intézetünk vendégei voltak a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanárai, szakoktatói. A két intézmény között több évtizedes, nagy szakmai múltú kapcsolat volt eddig is, melynek egyik újabb állomása volt ez a látogatás. A Műszaki és Agrártudományi Intézet képzési kínálatáról, valamint az itt folyó duális képzésről Dr. Kerekes Benedek tanszékvezető professzor úr tartott rövid tájékoztatót, majd ezt követően vendégeink meglátogatták az intézet laboratóriumait és műhelyeit.
 

 • 2016.12.01. Csütörtök
  Szakmai látogatáson járt intézetünkben a Baross László Szakképző Iskola.
   A több évtizedes szakmai kapcsolat jegyében látogatáson vettek részt az iskola oktatói és diákjai a Műszaki és Agrártudományi Intézetben. A résztvevőknek Dr. Kovács Zoltán mb. intézetigazgató mutatta be az intézet képzési kínálatát. Ezt követően a mintegy 40 diák és 10 oktató megtekintették a képzésekhez kapcsolódó laborokat és műhelyeket. A laborbejárás során a résztvevőknek lehetőségük volt megismerkedni sok más egyéb mellett a repülőgép szimulátorral, illetve a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták hegesztőtudásukat is a hegesztőszimulátoron.

vissza a lap tetejére


 • 2016.11.11. Péntek
  Biztonságos, Ellenőrzött Magyar - terítéken az élelmiszeripar. Ezzel a címmel szervezett szakmai napot a PRIMOM Alapítvány Intéztünkkel együttműködve 2016. november 11-én, melyről a következő médiákban olvashat bővebben. 

​Kölcsey televízió
​Nyíregyháza Megyei Jogú Város hivatalos honlapja
Retro Rádió

 

 • Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek – Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés Konfereniáról megjelent írott sajtóanyagok

​Nyíregyháza Megyei Jogú Város hivatalos honlapja
IndexKelet
Magyar Mezsgye
Kelet Magyarország

 

 

vissza a lap tetejére


 

"Biztonságos, Ellenőrzött Magyar - terítéken az élelmiszeripar" élelmiszeripari szakmai konferencia és termékbemutató

vissza a lap tetejére


 

Őshonos- és tájfajták, ökotermékek, egészséges táplálkozás, vidékfejlesztés, és a 21. század mezőgazdasági stratégája címmel rendeztek három napos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen. A cél, hogy az ökológiai gazdálkodással egészséges élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára.

 

Három napos konferenciát rendezett a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete. Az esemény lehetőséget nyújt a tájfajta- és őshonos magyar állatfajta kutatás, valamint az ökológiai gazdálkodás összehangolására. Emellett bemutatják az egészségmegőrzést szolgáló élelmiszerek fejlesztésére irányuló tudományos ismereteket is. Dr. Kovács Zoltán, a Műszaki és Agrártudományi Intézet megbízott igazgatója elmondta, az egészséges élelmiszerhez való jog mindenkit megillett, ezért ezek alapanyagát úgy kell megtermelni, hogy az biológiai vagy ökológiai alapokra helyeződjön. Ez a téma ma már foglalkoztatja a közvéleményt.

ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS

Mint a konferencián elhangzott, a tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsájtója, a 21. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője.

TÁPLÁLKOZÁS ÉS EGÉSZSÉG

Prof. dr. Dinya Zoltán egyetemi tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy már az ókorban is azt mondták, a táplálkozás legyen a gyógyszerünk, de a legnagyobb probléma ma az egészségtudat hiánya az emberek között. Ezt kellene növelni, mert ha nem tudjuk, hogy milyen életkorban, mikor és mit együnk, akkor hiába táplálkozunk, az nem jelent egészségi előnyt.

A nyíregyházi konferencia előadásain szó esett a különböző kultúrnövények és gyümölcsök termesztéséről, a termények és élelmiszerek útjáról az értékesítésig. Mindezekkel rámutattak a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészségügy megkerülhetetlen kapcsolódási pontjaira is.

Forrás: www.nyiregyhaza.hu  (Szoboszlai Tibor)

vissza a lap tetejére

 


 
Növényvédő gépek felülvizsgálatát végzi a Nyíregyházi Egyetem
 
Szeptember 22-én sajtótájékoztató keretében írták alá a Nyíregyházi Egyetemen azt az együttműködési megállapodást, mely értelmében az egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete kap jogot arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tiszavasvári, Nyíregyházi, Nagykállói, Ibrányi és Kemecsei járásaiban ellássa a növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat.
 
A programon dr. Kvancz József, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja üdvözölte az együttműködést és elmondta, hogy az intézményt kutatási és szakmai tapasztalata is segíti a feladatok ellátásában. A növényvédelem és a környezetvédelem kérdésének több évtizedes témájával kapcsolatban saját, korábbi tanulmányait és olvasmányélményeit, köztük Rachel Carson Néma tavasz című könyvét hozta példának.
 
Ezt követően dr. Tarcali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy a növényvédelemben kiemelt fontosságú a terület az élelmiszerbiztonság. Fontos, hogy Magyarországon is olyan növényvédelmi módszereket alkalmazzunk, amelyben az élelmiszereket minél kisebb mértékben szennyezzük. Elhangzott, hogy a hazai megzőgazdaságban 2015-ben 125 milliárd forint értékű növényvédő szert használtak fel, így fontos, hogy szakszerű módon történjen a növényvédő szerek alkalmazása, melynek kulcskérdése a kijuttatási technológia.
 
Mint ismeretes a 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet értelmében a növényvédelmi szolgáltatás és árutermelés során használt növényvédelmi gépeken - a kézi, illetve háti növényvédelmi berendezések kivételével - az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényben előírt időközönként (3 évente) a tulajdonos kérésére felül kell vizsgálni egy erre feljogosított ellenőrző állomáson meghatározott díj ellenében.
 
A jogszabályok értelmében 2016. november 26-tól csak olyan növényvédő géppel végezhető munka, amelyet vagy 3 éven belül helyeztek üzembe, vagy az átesett időszakos műszaki felülvizsgálaton és ott megfelelt. Ellenkező esetben a géppel növényvédelmi munkát végezni tilos. Amennyiben a géptulajdonos szeretné gépét bevizsgáltatni, úgy azt online regisztráció útján kezdeményezheti az ngea.hu honlapon keresztül. Ezek után a területileg illetékes állomás fogja a vizsgálatot elvégezni előzetes időegyeztetést követően.
 
A vizsgálatok elvégzésére a jogalkotó a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarát jelölte meg. Amely szervezet együttműködve a MANOK - Növényorvos Kft-vel megyei állomásokat hoz létre ezen feladat elvégzésére, itt kapnak helyet az általuk akkreditált mobil növényvédelmi állomások, melyekkel a bevizsgálás a tulajdonos telephelyén történhet meg. – mondta el Bakonyi István, a MANOK - Növényorvos Kft. ügyvezetője.
 
A mai napon kötött megállapodás alapján az egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete kap jogot arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tiszavasvári, Nyíregyházi, Nagykállói, Ibrányi és Kemecsei járásaiban ellássa a növényvédelmi gépek időszakos felülvizsgálatával kapcsolatos feladatokat. – tájékoztatta a részt vevőket Dr. Kovács Zoltán mb. intézetigazgató. – Az érintett gazdáknak és géptulajdonosoknak a Kamara internetes oldalán a www.ngea.hu oldalon kell regisztrálni, majd az időpont-egyeztetést követően az egyetem munkatársai elvégzik a gépek bevizsgálását.
 
Az együttműködést dr. Kvancz József kancellár (Nyíregyházi Egyetem), dr. Tarcali Gábor elnök (Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara), Bakonyi István ügyvezető (MANOK - Növényorvos Kft.) és ifj. Bakonyi István igazgató (Növényvédő Gép Ellenőrző Állomás) írta alá.
 
 
 

Prof. Dr. Dudás Illés megkapta a Magyar Érdemrend Tiszti Kereszt állami kitüntetést

Dudás Professzor Úr a csigahajtással kapcsolatos kutatások nemzetközi hírű szakértője, számos könyve és szakcikke  jelent meg ezzel kapcsolatban az USÁ-ban, Japánban és más országokban, nagyszámú találmányi bejelentése és szabadalma is van. Emeritus professzorként ma is aktívan oktat a Miskolci és Nyíregyházi Egyetemen, jelenleg is több doktorandusza van.

Jelentős munkát végez tudományos kutatásainak gyakorlati megvalósítása terén, jelenleg egy önálló műszaki tudományos laboratóriumi centrum fizikai létrehozásán dolgozik.

Szívből gratulálunk Professzor Úrnak a magas állami kitüntetéséhez!

A hír forrása: http://mpnsz.eu/
 

vissza a lap tetejére


 

 
Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés
 
A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének Agrártudományi Tanszéke 2016. október 05-07. között tudományos konferenciát szervez Őshonos- és Tájfajták - Ökotermékek - Egészséges táplálkozás - Vidékfejlesztés címmel.
 
A Konferencia célja:
 
A tájfajták rezisztenciájuk és kiemelkedő beltartalmuk révén az ökológiai gazdálkodás fejlesztésének fontos pillérei. Az ökológiai gazdálkodás pedig egyrészről a mai vidék gazdasági, társadalmi fejlődésének fontos eszköze, másrészt, mint egészséges, preventív hatású táplálék kibocsájtója, a XXI. század népegészségügyének megkerülhetetlen tényezője.
 
A konferencia lehetőséget nyújt a tájfajta-, őshonos magyar állatfajta kutatás és az ökológiai gazdálkodás igényeinek összehangolására, másrészt az egészségmegőrzést szolgáló funkcionális-, bio- és terápiás élelmiszerek fejlesztésére irányuló szakmai-, tudományos ismeretek bemutatására. Ezzel a vidékfejlesztés, az ökotermesztés és az egészségügy megkerülhetetlen kapcsolódási pontjaira világít rá.
 
Tervezett szekciók:
 
·         Tájfajta, Őshonos magyar állatfajta – Agrobiodiverzitás
·         Ökogazdálkodás: Termeléstől az értékesítésig
·         Vidékfejlesztés
·         Egészséges táplálkozás
 
Az eseményre tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket, a részletes program az alábbi honlapon érhető el: www.nye.hu/otoev
 

 

 

 

shadow