Hallgatóink a pneumobilok nemzetközi versenyén.

Beérett a gyümölcs, elkészült az alkotás: indulás előtt jártunk a nemzetközi pneumobil versenyre készülő nyíregyházi csapat műhelyében szerda délután. A saját tervezésű, építésű, sűrített levegővel hajtott járművek az egri Érsekkertben tizenkettedik alkalommal, május 9. és 11. között vetélkednek egymással.

Nagy levegőt kell vennie annak, akik egy szuszra ki akarja mondani: a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetének Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Tanszéke. Ott másodéves gépészmérnök hallgató Pongó Alexandra, Fehér Ottó, Galambos Marcell és Nagy Attila, akik közösen eltökélték, hogy a nulláról felépítenek egy sűrített levegővel hajtott járgányt, amit rangos mezőnyben próbálnak ki a Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

– Öt éve még a főiskola képviseltette magát Nyíregyházáról, azóta ez az első alkalom, hogy valakik Szabolcs-Szatmár-Beregből beneveztek. Sokat köszönhetünk felkészítő tanárunknak, Kósa Péternek, Ferenczi tanár úrnak és a feleségének, valamint a támogatóinknak – futott egy virtuális tiszteletkört a kvartett szószólója, Fehér Ottó a négykerekű mellett a hegesztéstechnikai laboratóriumban.

– Súlykorlátozás nincs, a hosszúsága maximum 2450 mm, a legszélesebb pontok közötti távolság 1700 mm lehet. Soros, négyhengeres a motor, a pneumobilt olyan sűrített levegő hajtja, amiből minden versenyző egy palackot kap. Lesz ügyességi, gyorsulási és hosszútávú futam is. A mezőnyt nem ismerjük, a tapasztalatszerzés a célunk. A munkánkat beleadtuk, a lelkesedésünk pedig töretlen.

Szokatlan, hogy egy hölgy is a mérnöki pontosság bűvöletében él.

– A matematika és a fizika mindig is érdekelt, és vonzanak a gépek is, ezért választottam ezt a szakot. Valóban nincs sok lány ezen a területen, de ezzel nem foglalkozom. Kemény és fárasztó napokon vagyunk túl, már nagyon várjuk az egri versenyt.

Amit lehetett, megtettünk, a finomhangolások után pedig jöhet a megmérettetés – mondta Pongó Alexandra, aki egyike lesz a 41-es rajtszámú pneumobil sofőreinek, ugyanis mind a négyen vezető beosztásban lesznek felváltva. Kipróbáltuk az ülést, sok levegő nem maradt, mindennek precíz helye volt. A nyíregyházi csapat tagjai ígérik, nem takarékoskodnak az erejükkel, beosztják a sűrített levegőt.

Forrás: szon.hu

shadow