A Külügyminisztérium közleménye a magyar–örmény kapcsolatokról

2013. szeptember 19. 19:07
A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja az Országos Örmény Önkormányzat vezetői által 2013. szeptember 19-én tett állításokat, amelyek szerint a kormány „árulóként kezeli” a magyarországi örményeket, illetve amely szerint az örmények „már nem érzik magukat biztonságban Magyarországon”. Az sem állja meg a helyét, amely szerint a kormány kihagyná a magyarországi örményeket a diplomáciai kapcsolatok Örményországgal történő helyreállítására tett erőfeszítésekből. Magyarország sajnálja a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését, és a kezdetektől fogva jelezte, hogy az egyoldalú jereváni döntés visszavonását kívánja.
A diplomáciai kapcsolatok állapotának nem lehet és nincs is kihatása a magyarországi örmények helyzetére. Az Alaptörvény szerint a nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők. Magyarország vállalja, hogy a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját ápolja és megóvja.

Martonyi János külügyminiszter és a magyar kormány számos lépést tett a magyar–örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállítása érdekében, ezek közül a legjelentősebbek a következők: Martonyi János külügyminiszter 2012. szeptember 7-én levelet küldött Eduard Nalbandian örmény külügyminiszternek. Hasonló tartalommal a Külügyminisztérium 2012. szeptember 24-én jegyzéket juttatott el az örmény külügyminisztériumnak, megerősítve szándékunkat a kapcsolatok helyreállítására. A magyarországi Országos Örmény Önkormányzat vezetőivel a Külügyminisztérium azonnal párbeszédet kezdett. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum 2013. április 5-én kiállítást és konferenciát rendezett a kárpát-medencei örmény kultúráról, amelyet Németh Zsolt parlamenti államtitkár nyitott meg. Az eseményen részt vett Kövér László házelnök is, az örmény közösséget pedig az Örmény–Magyar Kulturális Egyesület elnöke képviselte. A szeged–csanádi megyéspüspök és az örmény egyházi partnerek összefogása eredményeként 2013. április 20-án a szegedi Dóm téren örmény kőkeresztet avattak. Martonyi János levélben üdvözölte az eseményt, amelyre Jerevánból az örmény külügyminisztérium utazó nagykövete, Szarkiszján elnök testvére vezette népes delegáció érkezett. A külügyminiszter akkori levelében így fogalmazott: „A magyar és az örmény népet mély és évszázadokra visszanyúló barátság köti össze, amely közös keresztény hitünkből, a sorsközösségből és a hazánkban letelepedett és itt velünk, magyarokkal együtt élő örmény közösségek elismerésre méltó eredményeiből táplálkozik.” A tárcavezető üdvözletében megerősítette, „hogy változatlan a magyarok szimpátiája az örmények irányában. Magyarország abban érdekelt, hogy tovább mélyüljön a magyar–örmény barátság, és a két ország között erősödjön és szélesedjen az együttműködés az élet minden területén, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat is.”
(Külügyminisztérium)
 

shadow