A magyar-orosz kormányközi gazdasági vegyes bizottság ülése

 

2013. szeptember 16-18. között Budapesten tartotta ülését a Magyar-orosz Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság VII. ülése
A magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság szerdai budapesti ülésén megállapodás született arról, hogy a két ország agrártárcái megkezdik közös vállalatok létrehozásának előkészítését a mezőgazdasági termékforgalom növelése érdekében - közölte Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az ülést követő sajtótájékoztatón.
A magyar-orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel közös vállalatokról, roamingdíjakról és vízumkérdésekről is tárgyalt.
Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Sberbank stratégiai megállapodást kötött, valamint az Eximbank az OTP orosz leánybankjával is megállapodott, amelynek nyomán a közös üzletek finanszírozására az eddigieknél több forrás áll majd rendelkezésre. Tavaly az Eximbank 67,4 millió eurónyi hitellel segítette a magyar exporttevékenységet Oroszország irányába.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország számára kulcsfontosságú a keleti nyitás sikere, amelynek fő pillére az orosz-magyar kapcsolatok folyamatos megerősítése. Emlékeztetett arra, hogy januárban Moszkvában találkozott Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök, akik abban állapodtak meg, hogy úgy kell növelni a két ország közötti külkereskedelmi forgalmat, hogy közben kiegyensúlyozódjon a magyar szempontból negatív szaldó.

Tavaly 11,6 milliárd dollár volt a kereskedelmi forgalom Magyarország és Oroszország között, ebből 3,3 milliárd dollárt tett ki a magyar export, és 8,3 milliárd dollárt az import, főként az energiahordozók behozatala miatt. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első öt hónapban jelentősen nőtt a két ország közötti kereskedelmi fogalom, január-májusban 8 százalékkal emelkedett; a magyar export 11 százalékkal nőtt, vagyis csökkent a magyar szempontból negatív szaldó. Az exportnövelés forrásaként maghatározott élelmiszeripari és mezőgazdasági export több mint 20 százalékkal nőtt és meghaladta a 125 millió dollárt - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

shadow