Közép-ázsiaisajtószabadság – Kirgizisztán a legszabadabb

Közép-Ázsiában a kirgiz sajtó a legszabadabb – állapította meg a Riporterek határok nélkül elnevezésű szakmai szervezet, amelynek most ismertetett rangsorában Kirgizisztán két helyet előrelépve a 106. lett. Az őt követő másik közép-ázsiai ország, Tádzsikisztán a 123. helyen végzett. A kg24.org kirgiz internetes portál beszámolója kiemelte, hogy a szomszédos közép-ázsiai országok közül Kazahsztán a 160., Üzbegisztán a 164., Türkmenisztán pedig a 177. helyezést érte el a sajtószabadság 2012-es rangsorában.
A kirgiz médiával kapcsolatban a nemzetközi szervezet szakértői elemzésükben megállapították, hogy Kirgizisztánban a sajtó plurális, vagyis politikailag sokszínű, és alacsony az állami cenzúra mértéke. Ugyanakkor továbbra is problémásnak ítélték a kirgiz sajtó függetlenségének a helyzetét. Megfogalmazásuk szerint ugyanis továbbra is könnyű préda a különböző érdekcsoportok számára. Emellett úgy vélekedtek, hogy Kirgizisztánban az újságírói munka végzésének feltételei igen nehezek, időnként pedig kifejezetten kockázatosak.
A kg24 külön is kitért a volt szovjet térség többi országára: a hat helyet visszacsúszott Oroszország 148. helyére, valamint Ukrajna és Belorusszia 126., illetve 157. helyezésére, valamint Azerbajdzsán 156. helyére.
A jelentés megemlítette a sereghajtókat is: a 173. helyet elfoglaló Kínát, a 178. észak-Koreát, valamint a legutolsó, 179. helyen található Eritreát.
 

shadow