Rektori köszöntő a Kelet- és Közép-európai Kutató Központ megalakulása alkalmából

Örömmel köszöntöm a honlap olvasóját abból az alkalomból, hogy a Nyíregyházi Főiskolán létrejött a Kelet- és Közép-európai Kutató Központ.

Nyíregyháza földrajzi helyzetéből és a Nyíregyházi Főiskola küldetéséből már régóta tervezett igény egy ilyen egységnek a megalakítása. A Nyíregyházi Főiskola küldetésének tekinti a gazdasági, a kulturális – és ebben a felsőoktatási – nyitást, illetve a már létező kapcsolatok megerősítését mind Kelet-, mind Közép-Európa irányába. Az intézet indulásakor elsősorban a kelet-európai kapcsolatokra hangolódott. Ennek első, de már országos, sőt nemzetközi jelentőségű eseményeként rendezzük meg 2009. április 28-án „Az új Oroszország” című konferenciát, neves orosz és magyar résztvevőkkel.

Az új egység feladata a térségre vonatkozó kutatások mellett elsősorban az lesz, hogy olyan hallgatókat képezzen Kelet- és Közép-Európa kereskedelmi, gazdasági és diplomáciai szolgálatára alkalmas szakemberekké, akik jó nyelvtudásuk mellett fel vannak vértezve mindazokkal a készségekkel és ismeretekkel, amelyek ezt a szolgálatot nemzetközi vonatkozásban is értékessé teszik.

Kérem, időnként látogasson el erre a honlapra és kísérje figyelemmel munkánkat!

Dr. Jánosi Zoltán
rektor

shadow