Megjelent a LibreOffice 3.5 , „minden idők legjobb szabad irodai csomagja".

 

Berlin, 2012. február 14. – A Document Foundation bejelentette a LibreOffice 3.5-öt, „minden idők legjobb szabad irodai csomagjának” harmadik nagy kiadását, amely a 2010 szeptemberében elfogadott fejlesztési stratégia eredményeit a végfelhasználók számára is kézzelfoghatóvá teszi. A LibreOffice 3.5 készítésén fizetett alkalmazottak – köztük a volt OpenOffice.org fejlesztők legnagyobb „egyben lévő” csoportja – és önkéntesek dolgoztak együtt az Engineering Steering Committee irányításával.

18 hónap alatt átlagosan 80 fejlesztő összesen 39 ezernél is több módosítást végzett a forráskódon. Ennek eredményeképp a 3.5-ös verzióban az alábbi új és érdekes funkciók jelentek meg.

 • online frissítéskereső, amely jelez, ha új verzió jelenik meg
 • továbbfejlesztett „Fájlformátum megerősítése” párbeszédablak
 • Microsoft Visio importszűrő

Writer

 • új, beépített nyelvi ellenőrző angol, magyar és orosz nyelvhez
 • interaktív szószámláló ablak valós időben frissülő tartalommal
 • új felhasználói felület az élőfejek, élőlábak és oldaltörések kezelésére

Impress

 • a custom shapes és SmartArt elemek importja lényegesen jobb lett
 • multimédiás elemek és paletták jobb kezelése, beágyazhatósága
 • az előadói konzolban gombnyomásra felcserélhető a képernyő és a projektor

Calc

 • 10 000 munkalap támogatása
 • többsoros beviteli mező
 • XLS import teljesítményfokozás

Base

 • új, natív PostgreSQL-illesztőprogram

„Egy 15 éves kódbázissal indultunk el, amelyhez nem adtak új funkciókat és nem javították a hibáit, hogy elkerüljék a problémákat. Ebből az évek múltával jókora technikai értelemben vett adósság keletkezett. Két lehetőség állt előttünk. Vagy követjük ezt a konzervatív irányvonalat, és a felhasználói igényeket azonnal kielégítjük lényegében változatlan forráskóddal, vagy az új funkciók fejlesztésével párhuzamosan elvégezzük a kód tatarozását is. Mi a második úton indultunk el. Ez rövid távon stabilitási problémákat okozott, de ez vezetett az új és alapvetően jobb szabad irodai csomaghoz, a LibreOffice 3.5-höz, amely minden idők legjobb szabad irodai csomagja.” – mondta Caolán McNamara, a Red Hat fejlesztője, aki a Document Foundation alapító tagja, és kuratóriumának tagja is.

„16 hónap alatt elképesztő eredményeket értünk el: 401 új fejlesztőt vonzott a copyleft licenc választása, a szerzői jogról való részleges lemondás eltörlése, valamint a barátságos hozzáállás; több ezer német nyelvű komment lett angolra fordítva; a forráskódban ok nélkül használt elavult programkönyvtárak lettek törölve vagy jobb megoldásra cserélve; nem használt metódusok ezrei lettek törölve; és még sorolhatnám az eredményeket. Bár még mindig sok a tennivaló, a felhasználók – akik néha stabilitási problémákra panaszkodtak, mert nem értették, mi történik a felszín alatt – most egy tisztább és karcsúbb LibreOffice 3.5-öt kapnak kézhez.” – tette hozzá Michael Meeks, a SUSE vezető fejlesztője, aki szintén alapító és kuratóriumi tag a Document Foundationben.

A LibreOffice 3.5 az első olyan kiadás, amelynél a helyi közösségek és egyesületek – mint például a brazil ALTA – neve szerepel a commitok mellett, tehát nemcsak az egyén van elismerve, hanem a szervezet is, akinek a nevében dolgozott. Ezen kívül a kiemelkedő munkát végző önkéntesek oklevelet kapnak, Hacking Heroes és Bug Hunting Heroes kategóriában. A Document Foundation olyan globális közösség létrehozásán fáradozik, amely vállalatok, egyesületek, közösségek és egyének munkáját fogja egybe, egy közös cél elérése érdekében, ami nem más, mint a legjobb szabad irodai csomag kifejlesztése.
A Document Foundation azt tanácsolja, hogy az érdeklődő, képzettebb felhasználók telepítsék a LibreOffice 3.5-öt. A konzervatívabb felhasználók egyelőre maradjanak a 3.4-es termékvonalnál. Az intézményi felhasználók számára a LibreOffice telepítése mellé nagyon ajánlott professzionális terméktámogatás igénybe vétele. Ez segít a bevezetésben, az áttérésben, a felhasználók betanításában, a problémák megoldásában és a karbantartásban. A Document Foundation még az idén közzé fogja tenni az ilyen professzionális szolgáltatásokat nyújtó vállalatok hivatalos listáját.

A LibreOffice 3.5 letölthető a http://www.libreoffice.org/download címről. Az új funkciókat bemutató weboldal a következő: http://www.libreoffice.org/download/3-5-new-features-and-fixes/.

shadow