Értesítjük a 2020-as pótfelvételire jelentkezőket, hogy a felvételi gyakorlati vizsgára 2020. augusztus 13-án hagyományos módon, személyes jelenléttel kerül sor, és a 2020. évi felvételi tájékoztatóban (és a honlapon) eredetileg közzé tett követelmények az irányadók.
 
Ferencziné dr. Ács Ildikó
intézetigazgató
 
shadow

Kunzulens tanár: Bíró István Ferenc

Az eredményhez mindkettőjüknek szívből gratulálunk!

shadow

Az interjú elérhető az alábbi linken:

 

shadow

 

!!!

Módosított felvételi követelmények
a 2020-as általános felvételi eljárásban

!!!

 

Ének-zene

Népzene- és népikultúra

 

http://www.nye.hu/felvi/node/90

shadow

A Nyíregyházi Egyetemen Zenei Intézete 2020. február 1-jén rendezte meg a Középiskolások VI. zenei versenyét. Az országos hatókörű rendezvényre 5 kategóriában mintegy 55 nevezést fogadott a versenybizottság. A jelentkezők 5 megye 12 iskolájából érkeztek a Nyíregyházi Egyetemre. Az országos döntő versenyszámait kategóriánként 3-3 fős szakmai zsűri értékelte.

EREDMÉNYEK

shadow

Újabb történelmi pályamunkával aratott győzelmet a Zenei Intézet hallgatója

Képtalálat a következőre: „aros lilla”

Ismét sikeres pályázatot tudhat maga mögött Aros Lilla Kitti a Nyíregyházi Egyetem ének-zene tanár; népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatója.

A Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány jogutóda, a Magyar Állatorvosok Világszervezete Mi vezett 1956-hoz? címmel hirdetett pályázatot egyetemi, főiskolai, középiskolai és általános iskolai hallgatók számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére. A pályázat célja az volt, hogy a  fiatalokban felkeltsék, ébren tartsák és elmélyítsék az 1956-os nemzeti forradalom és szabadságharc története és szellemisége iránti érdeklődést.

A pályaművekben  a forradalom és szabadságharc előzményeinek,  kiváltó okainak ábrázolása mellett a  városiak és a vidékiek, a fiatalok és az idősebbek, a kiszolgáltatottak és a hatalmon lévők életét, helyzetét is be kellett mutatni, valamint dokumentumokat, írásokat és képeket is felkutathattak ebből az időszakból. A dolgozatokban ki kellett rajzolódnia annak a helyzetnek, képnek és légkörnek, amely 1956 eseményeihez vezetett.

A beküldött anyagokat történészekből, irodalmárokból, és a témakörrel foglalkozó újságírókból álló zsűri értékelte és rangsorolta. Hallgatónk az egyetemista kategóriában kategóriagyőzelmet aratott, valamint emellett még a bírálóbizottság különdíját is neki ítélték oda.

„Dolgozatomban a forradalom kiváltó okainak ábrázolása mellett megemlítettem az ’56-os események fontosabb személyiségeit, igyekeztem érzékeltetni az országban akkoriban uralkodó hangulatot és bemutatni egy kicsit a rendszert. Mindezek mellett Olsvai Imre neves népzenekutatónk forradalom alatt végzett munkásságáról is írtam pár gondolatot. Munkám során  a nyomtatott források kiegészítéseként az online források közül főként az 1956-os Digitális Gyűjtemény anyagait és az 1956-os Intézet Oral History Archívumában található forrásokat használtam fel. Így szerettem volna egy érdekes, összefoglaló képet alkotni ’56-ról.” – számolt be munkájáról Lilla.

Az elért eredményhez szívből gratulálunk!

 

shadow

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett, 

"Nagy hagyományú és szakmailag elismert hazai országos, vagy hazai és Kárpát-medencei mehirdetésű tanulmányi és művészeti versenyek megrendezésének támogatása"

 elnevezésű pályázat hozzájárulásával meghirdetjük a

Középiskolások VI. zenei versenyét

 

A verseny anyaga letölthető az alábbi linkekről:

1. Az VI. zenei verseny kiírása és szabályzata: DOC vagy PDF
2. Űrlapok: DOC vagy PDF

 

shadow

Kiss Levente 2019. december 7-én részt vett a KÓTA Aranypáva Országos Népzenei Minősítőjén, amelyen arany fokozatot ért el.
Felkészítő tanár: Bíró István Ferenc

shadow

2019. december 8-án adott koncertet a Zenei Intézet Gaudemus Kórusa
a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban.

Szeretettel gratulálunk hallgatóinknak és karnagyuknak, Kerekes Ritának!

shadow

„Akinek nem mindegy,
mi lesz itt a zenében egy-két emberöltő múlva,
nem mehet el közömbösen az iskola mellett,
amikor ének hallik ki belőle.”
(Kodály Zoltán)

BESZÁMOLÓ

shadow

 

A TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZET ÜNNEPE A NYÍREGYHÁZI EGYETEMEN
című tudományos konferencia alkalmával előadást tartott a Zenei Intézet Bartók termében
Dr. Morvai Péter, Sávoly Tamás, Kerekes Rita, Bíró István Ferenc és Janurik Tímea.

A Zenei Intézet hallgatói és oktatói az intézmény központi programján is sikerrel szerepeltek.

 

Központi program meghívója

shadow