slideshow 1

 

Együttműködési megállapodás a Honvédelmi Minisztériummal

 
2019. április 25-én együttműködési megállapodással tettek pontot az eddig szakmai munkára és további hosszútávú együttműködésben gondolkodnak a felek:  Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Szabó István, honvédelmi államtitkár látta el aláírásával a két szervezet közötti megállapodást, ünnepélyes keretek között az egyetem dísztermében. 
"Nagy örömömre szolgál, hogy ezzel a szerződéssel hivatalos keretbe tudjuk foglalni azt az immár több éve jól működő szakmai együttműködést, mely a Nyíregyházi Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium és szervezetei között fennáll. Egy olyan élő, eddig is magas szakmai tartalommal megtöltött együttműködés megerősítésére kerül ma sor, mely keretében az egyetem oktatói a kutatási munkában (például a hadisírok, a helyi katonai emlékek történeti kutatásában vesznek részt), az oktatók, munkatársak és hallgatók a katonai toborzási munkában működnek együtt, így az egyetemi Karriernapokon, Állásbörzének adunk helyet a katonai szervezeteknek, de eddigi együttműködésünk keretében jelenleg is heti egy alkalommal folyik katonai tájékoztató és toborzó tevékenység az egyetemen." - emelte ki beszédében Vassné dr. Figula Erika az egyetem rektora, hozzátette: "Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr, április 30-án tart előadást az egyetemen, de ezt megelőzően, két éve telt házas előadáson mutatta be a honvédség munkáját, akkor a Honvéd Vezérkar főnökeként láttuk vendégül."
 
Az eseményen a felek elmondták, hogy a két szervezet közötti együttműködés tehát nem újkeletű. Élő és hatékony, sikeres partnerekként valósítottak meg több eseményt, tevékenységet, kutatási programot, melyeket a jövőben is folytatni kívánnak. A Nyíregyházi Egyetem az együttműködési aláírást követően tervezi, hogy folyamatosan meghirdeti a honvédelmi alapismeretek kurzust, mint szabadon választható tárgyat. A kurzus tananyagtartalmát a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve alakítják ki, akár e-learning kurzus keretében. Kialakítják annak a szakmai hátterét, hogy elismerjenek egy kreditpontot az Magyar Honvédség ösztöndíjas rendszerének népszerűsítése érdekében a Mészáros Lázár ösztöndíjasoknak a nyári kéthetes felkészítésről bemutatott igazolás alapján. A Honvédelmi Minisztériummal közös tananyagok kidolgozásában, tananyag-fejlesztésben is együttműködnek, de további szakmai előadások tartására is invitálják a honvédségi szakembereket.
 
Szabó István, honvédelmi államtitkár hangsúlyozta "Az együttműködési megállapodásnak oktatási, kutatási része is van, másrészről pedig terepet biztosít számunkra, hogy a toborzó tevékenységet itt az intézményben tovább folytassuk, illetve be tudjuk hozni a fiatalokat akár aktív, akár tartalékos szolgálatra. Olyan együttműködésről van szó, ahol mind a két szervezet nyer. Jól jár a Minisztérium és a Magyar Honvédség, de profitál az intézmény is, de az ig
azi nyertesei valóban a hallgatók lesznek."
 
A programot követően a résztvevők megtekintették az egyetemen felállított katonai Toborzó Pont munkáját, illetve a repülőmérnöki képzésben használt repülőgép-szimulátort is.
 
Április 30-án, kedden 10:00 órától, a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei Aulájában Benkő Tibor honvédelmi miniszter tart majd előadást az Egyetemen a Zrínyi 2026 programról. Az esemény nyilvános.
   

 


 

2016, Nyiregyhaza