slideshow 1

 

Dr. habil. Szepessy Béla elismerése

A szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK) rendezték meg a DIMENZIÓK című, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, képző- , ipar- és Fotóművészeti kiállítását. A 2019. október 5-ei kiállításmegnyitón többek között beszédet mondott Sárkány Győző, érdemes művész, grafikus, a HUNGART elnöke, a MAOE alelnöke is. Az eseményen szakmai elismerésben részesült kiállítóként Dr. habil Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem, Vizuális Kultúra Intézetének intézetigazgatója is, illetve Bugyi István grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem volt hallgatója, Szepessy Béla tanítványa.

A Dimenziók tematika összetett (tudományos, művészeti, spirituális, akár ezoterikus) értelmezési tartománya szervesen illeszkedik a MAOE korábbi tematikus kiállításainak sorába: 2012: Valóság és illuzió, 2013: Négy elem, 2014: Labirintus 2015: Harmónia 2017: Káosz és Rend  - olvasható a program katalógusában.

A dimensio kifejezéssel a tudomány számos területén találkozhatunk a matematikától a fizikán, csillagászaton, pszichológián át egészen a művészetig. A köznapi értelemben kiterjedés, nagyságrend a leggyakrabban használt jelentése, de eredeti latin tartalma alapján („felmérés”) az érzékelésre, a tudatosságra is asszociálhatunk. A tudományok és a mindennapok szóhasználatában közismert dimenzió fogalom a művészet területén is megkerülhetetlen: a különféle műfajok más-más „dimenzióban” jelenítik meg alkotásaikat, akár a közvetlen érzékelhetőségre vonatkozóan, akár átvitt értelemben használjuk a kifejezést. Pontosan szinte behatárolhatatlan a dimenzió alkalmazási területe. A körülöttünk található tárgyak tekintetében háromdimenziós világban élünk, ahol az idő a negyedik dimenzió. De az elméleti fizika és matematika művelőitől hallhattunk már sokdimenziós terekről, modellekről is. A legtöbb ember számára szinte felfoghatatlan a tudományos gondolatkísérletek olykor misztikusnak tűnő szövevénye. A művészt azonban az anyagi és szellemi világ érzékelésére, megjelenítésére és átformálására irányuló vágya számtalan nem hétköznapi dimenzió felé is elvezeti. A kiállítás alkalmával minden bizonnyal sokan választják majd a kalandozást a művészet szokatlan dimenzióinak világában - összegzi az esemény célját, mottóját a program honlapja.

A kiállítás a szegedi REÖK – Regionális Összművészeti Központban megtekinthető 2019. október 5-től november 17-ig.

Fotók:


(1) Szepessy Béla grafikusművész és kiállított alkotása, címe: Sorsablak

 


(2) Díjazott nyíregyházi művészek és a MAOE alelnöke: (balról) Bugyi István grafikusművész (középen), Szepessy Béla grafikusművész (jobbra) a DIMENZIÓK c. kiállítás megnyitóján

 


 

2016, Nyiregyhaza