slideshow 1

 

Brexit - Caitlin Jones, nagykövet-helyettes előadása

Megállapodás biztosítja, hogy a magyar állampolgárok a brexit után is dolgozhassanak és élhessenek az Egyesült Királyságban mondta el a Nyíregyházi Egyetemen, 2018. április 4-én tartott előadásában Caitlin Jones, brit nagykövet-helyettes. Az eseményen elhangzott: a kilépés után öt évre biztosított a lehetőség az európai állampolgárok számára.

 

Minden magyar állampolgár, aki már legalább öt éve országunkban él, dolgozik, jelentkezhet majd a letelepedési státusért. Ez azt jelenti, hogy az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjat, az összes szociális ellátást illetően a brit állampolgárokkal azonos jogok illetik majd meg; addig maradhatnak majd, ameddig szeretnének. Az egyetlen különbség, hogy nem lesz szavazati joguk, útlevelük, de ha már hat éve folyamatosan nálunk tartózkodnak, akár állampolgárságért is folyamodhatnak, amellyel már ezeket is megszerezhetik. Senkinek nem kell elhagynia az országot, miután kilépünk az Európai Unióból.

 

Az Egyesült Királyságnak rendkívül fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon az Európai Unióval a Brexit után is. A nagykövet-helyettes kiemelte, Nagy-Britannia jelenleg kereskedelmének 30 százalékát folytatja az EU-val, ezért is fontos, hogy a kilépés után is megmaradjon a mindkét fél számára gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolat. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szigetország állampolgárai azért döntöttek a kilépés mellett, mert úgy érezték, az EU túlságosan beleszól az életükbe. - emelte ki Caitlin Jones.

 

Hallgatói kérdésekre elmondta, hogy a Brexit után is folytatni szeretnék az oktatási együttműködést Magyarországgal, illetve a magyar egyetemekkel. Folytatni kívánják az Erasmus mobilitási programokban való részvételt is.

 

A nagykövet-helyettes találkozott a Nyíregyházi Egyetem vezetőivel, majd sajtótájékoztatót tartott.

(www.nye.hu / www.nyiregyhaza.hu)

 

       

 


 

2016, Nyiregyhaza